Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът ще разследва договора за пренос на газ с Турция, сключен от правителството на Донев


Българският парламент
Българският парламент

Временна комисия в парламента ще разследва сделката за пренос на газ между "Булгаргаз" и турската газова компания "Боташ", сключена от служебното правителство на Гълъб Донев. Това решиха народните представители в сряда.

Новината идва, след като договорът беше сключен в началото на 2023 г., когато на власт беше кабинетът на Гълъб Донев, назначен от Радев. Според него България се задължава да плати на Турция 3,8 млрд. лева за следващите 13 години, независимо дали внася газ или не. През октомври стана ясно и че Европейската комисия разследва сделката заради възможни нарушения на правилата на Европейския съюз за конкуренцията.

На няколко пъти членове на кабинета на Николай Денков обвиниха служебното правителство на Радев в сключване на неизгоден договор с турската страна.

В сряда предложението за създаване на комисия беше направено от БСП и беше подкрепено от всички парламентарни групи с изключение на ДПС. Според него освен договора между "Булгаргаз" и "Боташ" ще се разследват и сключените договори за доставка на газ през последните две години.

За председател на комисията беше избран Жечо Станков от ГЕРБ.

"Как така служебно правителство, което е с кратък мандат и основна задача - подготвяне на избори, подписва дългосрочен договор за доставки на газ", попита Мартин Димитров от "Продължаваме промяната -Демократична България" (ПП-ДБ).

Споразумението между "Булгаргаз" и турската газова компания "Боташ" беше сключено, когато министър на енергетиката беше Росен Христов, част от служебното правителство, избрано от президента Румен Радев.

Целта му тогава беше да се осигурят алтернативни доставки на газ през Турция. Това обаче се случи на фона на намерението на руския президент Владимир Путин да превърне Турция в “хъб” за руския газ.

Тогава това накара някои експерти и политици да се усъмнят, че споразумението с Турция може да се превърне в “задна врата” за продължаване на доставките на руски газ.

Договорът е за срок от 13 години и той предвижда възможността за пренос на до 1,5 млрд. куб. м. газ годишно. Това е около половината от годишното потребление на газ в България. България има сключени договори за доставка на газ и с Азербайджан, и с Гърция.

През октомври тази година стана ясно, че сделката е разследвана от Европейската комисия заради възможни нарушения на конкуренцията. Причината е, че "Булгаргаз" стана единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура.

Така дружеството може потенциално да действа като посредник за газ от Турция. Газът там обаче в голямата си част е руски, а според публикация на "Капитал" от октомври със сключения договор "Боташ" не се задължава да доказва произхода на газа, който се пренася.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG