Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Православният олигарх", свързан и с България. Как Малофеев превзема бизнеси с помощта на Кремъл


Константин Малофеев
Константин Малофеев

Частен бизнес в Русия, който изпълнява държавни поръчки и печели милиони, е превзет с помощта на службите в полза на олигарх. Седмица преди началото на войната в Украйна бизнесът е продаден за стотици милиони на държавна компания. В дъното на всичко стои човек, свързан с шпионска афера в България.

В България той е един от хората, свързвани с шпионските афери на Русия, за които е обвинен, че работи лидерът на русофилския интернационал Николай Малинов.

В Руската федерация той е известен като „православния олигарх“, който проповядва имперските амбиции на Москва.

В последните години името му почти не се свързва с бизнес, но въпреки това той е един от крупните дарители за руските действия в Украйна.

Става въпрос за приближения до Кремъл бизнесмен и собственик на медии Константин Малофеев. От 2014 г. той е в черен списък на Запада заради финансирането на проруските сепаратисти в Донбас. Той отричаше да е замесен в продължение на години.

Ново разследване на екипа на Система, който е част от руската редакция на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, осветява схема, според която Малофеев е свързан с IT индустрията в Русия, печели от солидни договори с държавни компании, а впоследствие ги продава за стотици милиони долари на други руски държавни компании.

Как работи цялата схема, която позволява да се финансира войната, да се финансира пропаганда, да се източват държавни пари, а част от тях да стигат до офшорки в Южна Европа?

Да откраднеш бизнес с помощта на държавата

В една късна вечер в Москва през февруари 2018 г. се звъни на вратата на IT предприемача Сергей Шилов.

Той отваря. Чака го екип на Федералната служба за сигурност (ФСБ), въоръжен с автоматични оръжия. Обискират апартамента, закопчават Шилов и го водят да даде показания пред Следствения комитет.

По-късно Шилов повторно е арестуван и са му повдигнати обвинения по подозрения за измама в размер на 35 млн. долара по договор с министерството на Вътрешните работи на страната, разказва по-късно той пред YouTube канала на списание Ескуайър.

Шилов основава компанията AT Consulting през 2001 г. и тя много бързо се превръща във водеща в IT услугите в Русия - благодарение на обслужването на държавни структури. Договори са сключени не само с вътрешното министерство, но също и с „Ростелеком“, „Роснефт“, банката ВТБ, „Сбербанк“ и други близки до Кремъл организации.

Десетилетие по-късно – между 2014 и 2015 г. - връзките между държавното управление и компанията стават съвсем преки. Кирил Шамалов, който тогава е женен за една от дъщерите на Владимир Путин и е съсед на Малофеев в престижния московски квартал Рубльовка, прави общ бизнес с AT Consulting.

Тогава и самият Малофеев се приближава до компанията. Неговата медийна група „Цариград“, която не се занимава с бизнес истории, прави голям репортаж за IT Consulting и „вътрешния кръг на Шилов“.

От тогава датират и сериозни размествания в компанията. Иван Митяш, който оглавява юридическия отдел на фирма на Малофеев за недвижимо имущество, която също носи името „Цариград“, става изпълнителен директор на AT Consulting.

Няколко от бизнесите, свързани с технологичната компания, пък са поети от бившия бизнес партньор на Малофеев Евгений Жуланов.

Руско издание свързва промените в AT Consulting директно с Малофеев.

„Те вероятно са извършени от Евгений Жуланов по искане на Константин Малофеев. „Православният олигарх“ е представен като съсобственик на AT Consulting.

Малко по-късно изданието Проект също свърза Малофеев с компанията и твърди, че тя има договор с Държавния регистър на Русия на стойност 23,6 млн. долара.

Говорител на Малофеев отказа да отговори на въпросите на Система.

Идвам и вземам 70%

Как обаче Малофеев влиза в IT бизнеса и започва да поема собствеността на компании, които изпълняват обществени поръчки?

През 2010 г. бивш член на борда на "Ростелеком" Евгений Юрченко дава отговор за начина, по който Малофеев действа.

Ако не искаш да фалираш, ми дай 70% и ще ти гарантирам държавните поръчки

„Идва при теб и казва: Утре компанията ти ще загуби всичките си клиенти. Ако не искаш да фалираш, ми дай 70% и ще ти гарантирам държавните поръчки“, казва Юрченко в интервю.

Заради интервюто Малофеев завежда дело срещу Юрченко, но дори руският съд не постановява сериозно наказание заради изказването.

По данни на система е много вероятно Малофеев да е поел неофициално контрола над AT Consulting още през 2010 г.

„Православно“ управление на частна фирма

През 2018 г., дори след ареста на Сергей Шилов, AT Consulting продължава формално да е негова собственост. Това не се променя и след задържането му.

Месец по-късно обаче Шилов дава показания, с които се самоуличава. Той обвинява и бивш мениджър в Ростелеком и дългогодишен приближен на Малофеев.

Всичко това има негативен ефект върху компанията, ситуацията изглежда извън контрол.

Точно тогава в историята се появява адвокат на име Александър Железников. За него има данни, че преди това е представлявал Малофеев. Адвокатът се включва в помощ на Шилов.

В борда на директорите пък се поява бивш агент на ФСБ и приближен до Жуланов.

За няколко месеца Шилов първо е поставен под домашен арест, а по-късно делото срещу него е прекратено. В същото време става ясно, че делът му в AT Consulting е вече само 10%. В компанията започва да работи сина на Малофеев - Кирил.

Сделка седмица преди войната

Така в края на 2021 г. в пресата се заговаря на интерес на държавната Росатом да купи AT Consulting. Сделката се осъществява на 16 февруари 2022 г., седмица преди началото на инвазията на Русия в Украйна. Тя е на обща стойност от 265 млн. долара, но 197 млн. са разпределени в сметка, контролирана от „Проект инвестиции“.

Това дружество е контролирано от Леонид Гаврилов, който от години е свързан с Малофеев, пише Система. Парите от сделката постепенно се разпределят към приближени до „православния олигарх“.

Какво означава това за пътя на парите? Частна компания, получава договори от държавни фирми. По-късно компанията е превзета от приближени до Кремъл, а впоследствие е изкупена от държавна компания. Парите пък се връщат към частни лица, приближени до Кремъл.

Структури и хора, свързани с Малофеев, получават общо 235 млн. долара само от сделката с "Росатом"

По данни на Система структури и хора, свързани с Малофеев, получават общо 235 млн. долара само от сделката с "Росатом".

По-късно държавната компания изкупува и други шест компании, свързани с Малофеев и Жуланов.

Пред Система говорители на Малофеев и Шилов отказаха коментари. „Росатом“, Жуланов и други замесени не отговориха на запитванията.

Гаврилов отрича Малофеев да има каквато и да е връзка с AT Consulting и други негови бизнеси.

Финансиране на войната и офшорки в Кипър

Как обаче с парите се финансира войната и успява ли санкционираният Малофеев да избягва санкциите, които Западът му наложи още през 2014 г.?

Както и в случая с парите от AT Consulting, отново на помощ идват приближените и то не кой да е Леонид Гаврилов.

От Система откриват, че той е свързан с финансирането на строителния бизнес на Малофеев и две офшорни дружества в Кипър, към които „православният олигарх“ успява да прехвърля големи суми пари от 2013 г. насам.

Според Система Гаврилов всъщност е просто номинален собственик на бизнесите. Негови познати твърдят, че той живее в скромен апартамент в Москва и не са чували той „да се къпе в милиарди“.

Цялата финансова империя, изградена през сложни механизми и свързана с държавни пари, позволяват на Малофеев значително да подпомага Русия във войната и в Украйна. Един от начините е, разбира се, чрез пропагандата на медиите, които притежава, но усилията му не свършват дотук.

От началото на войната той дава награди и различни бонуси за руските войници, които участват в инвазията. Неговата благотворителна фондация „Св. Василий Велики“ вече е изплатила 8,3 млн. долара в окупираните от Русия части на Донбас.

През 2022 г. общо пет компании са регистрирани и в град Донецк. Те са управлявани от Алексей Терехов, който оглавява и една от фирмите на Малофеев, свързани с държавните пари – „Контур“.

Една от тях се казва „Цариград Донецк Холдингс“.

Малофеев в продължение на години отричаше обвиненията на ЕС и Запада, че финансира проруските сепаратисти, въпреки че Александър Бородай, бивш "премиер" на самопровъзгласилата се Донецка народна република и настоящ депутат в руската Дума, е негов консултант в една от компаниите му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG