Връзки за достъпност

Извънредни новини

3 български региона са с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС. Кои бяха големите лъжи за вируса


Протестиращи държат плакати срещу технологията 5G и ваксините, а други викат лозунги по време на антиправителствен протест пред парламента в София, 14 май 2020 г.
Протестиращи държат плакати срещу технологията 5G и ваксините, а други викат лозунги по време на антиправителствен протест пред парламента в София, 14 май 2020 г.

Биологично оръжие, чип на Бил Гейтс, обикновен грип - това бяха някои от най-разпространените конспиративни теории за пандемията в България. Заради тях много хора не се ваксинираха. Днес данните показват, че регионите в ЕС с най-висока смъртност от вируса през 2021 г. са именно в България.

Трите региона в ЕС с най-висок коефициент на смъртност от коронавирус в Европейския съюз (ЕС) за 2021 г. са в България. Това стана ясно от данни на Евростат, публикувани в понеделник.

2020 и 2021 г. бяха двете години, в които най-много хора в Европа и света починаха в следствие на усложнения при боледуване от COVID-19.

Данните на Евростат идват четири години след началото на глобалната пандемия, която предизвика смъртта на над 5 млн. души в световен мащаб. По данни на Единния информационен портал починалите от вируса в България са над 38 000.

В същото време процентът ваксинирани в България остава най-нисък в ЕС - 30.5% с поне една доза. Средната стойност за всички страни членки е над два пъти по-висока - 75.6%.

Според данните на Евростат трите български региона, които са с най-висок коефициент на смъртност през 2021 г., са Югозападният (390 на 100 хил. души), Северният централен (387 на 100 хил. души) и Североизточният (366 на 100 хил. души).

Регионите с най-нисък коефициент са във Финландия и Дания - между 8 и 13.

Средната стойност за ЕС е 115,5 смъртни случая на 100 000 души през 2021 г.

Високата смъртност от вируса в България най-често е отдавана на редица дезинформационни кампании, които доведоха до ниския процент ваксинирани. Проучвания на социологическата агенция “Тренд” от 2020 г. показаха, че всички основни конспиративни теории за пандемията са хвърлили корени сред българите.

Кой бяха най-популярните конспиративни теории?

  • Биологично оръжие

Една от най-разпространените конспиративни теории по отношение на пандемията е, че тя е била биологично оръжие за намаляване на човечеството. Немалко хора смятат също, че тя е дело на фармацевтични компании, които са търсели печалба.

  • Измама

Друга популярна конспирация в България е, че коронавирусът не съществува и че това е измама. Това не е вярно. Той се появи за първи път в Ухан, Китай, в края на 2019 г. Изследванията показват, че е пренесен от животно върху човек.

Коронавирусът често беше сравняван и с обикновен грип в България и много хора твърдяха, че не е опасен.

  • Чипове и Бил Гейтс

Появиха се и теории, че ваксините, които бяха създадени специално за предпазване от коронавирус, може да бъдат използвани за поставяне на чип, чрез който хората да бъдат контролирани.

Основният набеден за това беше Бил Гейтс, който според вярващите в тези теории е предизвикал пандемията, за да има повод да ги чипира.

  • 5G

Малък процент от хората - около 12%, повярваха, че епидемията се разпространява чрез 5G технологиите. Над една трета казаха, че като цяло технологията според тях е опасна.

ЕС посочи Русия и Китай като основни източници на дезинформация за пандемията. Още през 2020 г. Европейската дипломатическа служба разпространи доклад, според който руски медии разгръщат "сериозна дезинформационна кампания" срещу Запада, за да увеличат негативния ефект от епидемията от коронавирус, да създадат паника и да всеят недоверие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG