Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Брутални удари". Руски ракети поразиха центъра на Краматорск, има загинали и ранени


Последици от руската ракетна атака над Краматорск, 27 юни 2023 г.
Последици от руската ракетна атака над Краматорск, 27 юни 2023 г.

Най-малко 10 души загинаха, а други 61 са ранени, след като руски ракети удариха търговска зона в центъра на​ Краматорск късно във вторник. Украинският град се намира западно от фронтовата линия в Донецка област.

По данни на украинската служба за спешна помощ сред убитите има най-малко три деца.

"Спасителите претърсват отломките на сградата и издирват хора, които вероятно се намират под развалините", се казва в изявление на службата.

Ръководителят на Донецката военна администрация Павло Кириленко каза пред украинската телевизия, че руските ракети са атакували, когато районът е бил претъпкан с цивилни.

Военната администрация съобщи, че две ракети са ударили частни домове и пицария около 20 часа местно време. Кириленко съобщи още, че многобройни къщи, магазини, кафенета и други заведения в близост до мястото на удара са били повредени.

Снимки, публикувани в социалните медии, показват части от сгради, превърнати в развалини, и парчета от разрушените постройки, разпръснати по земята. През нощта спасителните операции е трябвало да бъдат временно прекратени поради продължаващи заплахи от ракетни удари, предаде кореспондент на Радио Свободна Европа в града.

Късно във вторник САЩ осъдиха Русия за нейните "брутални удари" по центъра на Краматорск.

Съединените щати "ще продължат да подкрепят Украйна и ще ѝ предоставят оръжия и оборудване за защита срещу руската агресия", каза още говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом , цитиран от Ройтерс.

В сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече целта на руската атака да е бил граждански обект. Министерството на отбраната на Руската федерация също каза, че в Краматорск е "засегнат пункт за временна дислокация на командния състав на 56-та мотострелкова бригада на въоръжените сили на Украйна".

Краматорск е голям град в района на Донецк и вероятно би бил ключова цел при евентуално руско настъпление на запад. Градът е честа мишена на руски атаки. Той беше ударен на 2 май с ракети, изстреляни от система за залпов огън "Торнадо". Руските сили твърдят, че вагон, пълен с боеприпаси, е бил унищожен при този удар.

През април миналата година повече от 60 души бяха убити при руски удар по централната жп гара в Краматорск. През февруари тази година пък жилищна сграда в центъра на града беше почти напълно унищожена при обстрел от руската армия.

От началото на пълномащабната си инвазия в Украйна Русия продължава да отрича, че нанася удари по цивилни обекти в Украйна, въпреки многобройните свидетелства за това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG