Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арестът, обвинението, досието. Защо заподозреният за убийствата в Лозен е освободен миналата година 


Полицейска кола охранява мястото край село Лозен, където беше намерен един от труповете през уикенда.
Полицейска кола охранява мястото край село Лозен, където беше намерен един от труповете през уикенда.

През уикенда полицията задържа заподозрян за двойно убийство в софийското село Лозен. Последваха разкрития на разследващите, че обвиняемият за тежкото престъпление през миналата година е обвинен за друго убийство, но по непредпазливост. Именно заради хода на това дело от МВР и прокуратурата бяха признати пропуски.

Става въпрос за 34-годишния Чавдар Бояджиев, обвинен за убийствата на 18-годишно момиче и 27-годишен мъж. Едното тяло беше открито в събота край село Лозен, а другото - край столичния кв. “Горубляне”. Разследващите съобщиха, че Бояджиев е бил задържан на магистрала “Тракия” между Айтос и Бургас, като впоследствие е направил самопризнания.

След ареста на Бояджиев се разбра, че през миналата пролет той е бил задържан и за друг смъртен случай на жена. По него той е получил обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. По неофициална информация от разследващите става въпрос за задушаване по време на сексуален акт.

Фактът, че заподозреният тогава е бил освободен, а сега е обвинен в двойно убийство, провокира недоволство срещу прокуратурата и съда сред местни жители на Лозен, които се събраха на протест в неделя.

Междувременно Софийският районен съд (СРС) разпространи подробности от разглеждането на мярката за неотклонение на Бояджиев по първото му обвинение на 9 април 2022 г. Тогава прокуратурата е поискала постоянен арест за Бояджиев, но съдът е отказал, определяйки му най-леката мярка - “подписка”.

Най-общо причините за това са, че мъжът е бил с чисто съдебно минало, че сам е сигнализирал за смъртта на жената и е съдействал на разследването, както и че повдигнатото му обвинение предвижда до 5 години затвор, което означава, че не става въпрос за тежко престъпление (наказуемо с над 5 години зад решетките).

“С оглед повдигнатото обвинение за непредпазливо деяние, чистото съдебно минало и данните по делото, че обвиняемият е съдействал на разследването, съдът е приел, че не са налице основания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение и е преценил, че подходяща мярка за неотклонение е “подписка”, която да се изпълнява на известния му адрес”, съобщава Софийският районен съд.

Оттам уточняват, че тази преценка не е била атакувана от прокуратурата на втора инстанция и така най-леката мярка за неотклонение спрямо Бояджиев е останала в сила. Добавят и че “към настоящия момент няма внесен обвинителен акт срещу лицето за това престъпление или за по-тежко такова”.

След ареста на заподозрения за двойното убийство в Лозен стана ясно още, че освен случая с причиняване на смъртта на жена по непредпазливост, през 2019 г. той е бил обвинен и като съучастник в нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на мъж в Несебър. По този случай обаче той е бил освободен от наказателна отговорност и е наказан с глоба от 1000 лв. Затова досието му е останало чисто.

Засега от прокуратурата не са дали подробности за хода на делото срещу Бояджиев, започнало миналата пролет, както и за причините, по които то все още не е внесено в съда. Временният главен прокурор Борислав Сарафов обаче поиска оставката на районната прокурорка на София Невена Зартова заради “сериозни пропуски в организацията по разкриване и разследване на това престъпление, макар по непредпазливост, от 2022 г.”. Тя обаче отказа да освободи поста, защото не би могла да упражнява натиск над наблюдаващия прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG