Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Личен ангажимент". Манол Пейков изпревари държавата и купи част от къщата на Димитър Талев в Прилеп


Къщата на Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония.
Къщата на Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония.

Фондация на депутата и издател Манол Пейков е закупила две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в град Прилеп в Северна Македония. Това обяви народният представител от ПП-ДБ в профила си във Фейсбук.

Това става два дни, след като служебният кабинет на Димитър Главчев реши да проучи възможността българската държава да стане собственик на къщата. Подобно правителствено намерение имаше и преди година, но нищо не се случи. Преди няколко дни стана ясно, че част от покрива на къщата се е сринал.

"От днес две трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп (частта, към която поех личен ангажимент преди година, два месеца и два дни) са българска собственост", обяви Пейков в събота.

За да осъществи целта си той регистрира фондация в обществена полза "Манол Пейков и приятели", която събра дарения. Кампанията започна през март миналата година и в нея са участвали 1374-ма души, които са дарили общо 215 797 лв.

Пейков разказва, че посетил Прилеп за няколко дни, за да финализира закупуването на две трети от имота. По думите му "покривът е рухнал вследствие на естествено стареене, а не на злонамерен акт".

"Сумата за придобиване на къщата е 82 500 евро (като 2500 са за плащане на местния данък). Към това следва да се прибавят адвокатски разходи (по разписка) за 1050 евро, сиреч – общо 83 550 евро, или 163 410 лв.", пише още издателят.

Останалите от дарителската кампания 52 388 лв. той възнамерява да вложи в предстоящите ремонтни дейности, както и за евентуалното придобиване на останалите дялове от къщата.

Къщата, в която Димитър Талев се ражда през 1898 г., е първообраз на дома на фамилията Глаушеви от романа "Железният светилник", първа част от известната тетралогия, която включва още "Преспанските камбани", "Илинден" и "Гласовете ви чувам".

Преди дарителската кампания за закупуването на къщата на Талев в Прилеп Пейков осъществи успешно акции по набиране на средства за медицински консумативи, дрехи, обувки и генератори за Украйна, за помощи за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, както и за покриване на разноските на "Медиапул" по делото, заведено срещу медията от застрахователя "Лев инс".

"Tова е светлина, топлина и възможност". Как помагат генераторите от България на Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:51 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG