Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Габриел очаква Радев да смени главния секретар на МВР 


Мария Габриел
Мария Габриел

Вицепремиерът Мария Габриел очаква президентът Румен Радев да се съобрази с предложението на кабинета на Николай Денков и да освободи от поста главния секретар на МВР Петър Тодоров, каза самата тя в неделя пред Нова телевизия.

Оставката на Тодоров беше поискана в петък от Денков заради убийството на Алексей Петров по-рано през седмицата. В събота Радев обаче отговори, че правителството се възползва от ситуацията, за да овладее службите и го обвини, че с поведението си тласка обществото към “насилие и хаос”.

Освен това, президентът повтори риторични въпроси за евентуалната роля на Алексей Петров в постигането на управляващото мнозинство между ГЕРБ и ПП-ДБ, които преди това бяха зададени публично от бившия му служебен вътрешен министър Иван Демерджиев.

Денков и Габриел вече отхвърлиха по-рано през седмицата твърденията, че Петров има роля в съставянето на кабинета, както и че са му обещавани постове. Вицепремиерът повтори в неделя позицията на правителството, че убитият дългогодишен кадър на службите няма “абсолютно никаква” роля в този процес. Тя добави, че мнозинството е постигнато прозрачно пред цялото общество.

“Пред очите на цялото българско общество се случиха преговорите. Мисля, че друго правителство не е съставяно по по-прозрачен и по-открит начин”, заяви отново Габриел, добавяйки, че явно това, че правителството работи “не се харесва на всеки”.

На въпрос какво ще предприемат управляващите, ако Радев не приеме оставката на главния секретар на МВР, Габриел каза, че вътрешният министър Калин Стоянов ще внесе аргументиран доклад за дейността на Тодоров. По думите ѝ констатациите доклада ще бъдат обсъдени публично, ако президентът не освободи главния секретар на МВР.

Междувременно съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков написа във Фейсбук, че Радев настоявал Петър Тодоров да остане на поста си.

По думите на Петков "още в миналото редовно правителство този главен секретар не се справяше, но президентът застана плътно зад него и отказваше да подпише неговата смяна, просто защото му беше верен".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG