Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК разреши машините да бъдат транспортирани до избирателните секции за втория тур


Централната избирателна комисия (ЦИК) разреши да се използват машините за гласуване на втория тур на местните избори.

С друго нейно разрешение беше позволено те да бъдат транспортирани до избирателните секции в страната, съобщи зам.-председателят на комисията Емил Войнов в петък.

Новината идва два дни преди втория тур на местните избори в неделя. Тогава ще се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини - за разлика от първия тур, в който по решение на ЦИК машинният вот беше отменен. Това решение беше отменено дни по-късно от Върховния административен съд.

Планът за транспортирането на машините ще бъде утвърден от общинските комисии и изпратен на МВР. Общинските комисии ще получат и имената на техниците, които ще обслужват устройствата.

От четвъртък вечерта ЦИК разполага с доклада, с който министърът на електронното управление Александър Йоловски удостоверява съответствието на машините за гласуване.

"Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат от половин милион невалидни бюлетини от първия тур", каза премиерът Николай Денков.

Как невалидната бюлетина спечели изборите за общински съвет
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG