Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдия Даниела Талева ще разследва първия сигнал срещу Сарафов по новия механизъм


Борислав Сарафов , който стана временен главен прокурор след уволнението на Иван Гешев.
Борислав Сарафов , който стана временен главен прокурор след уволнението на Иван Гешев.

Даниела Талева от Софийския градски съд е първият съдия, който ще разследва главния прокурор по новия механизъм, приет от парламента в края на май. Тя беше определена на случаен принцип в петък във Върховния касационен съд в присъствието на журналисти.

Талева ще разследва сигнал срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Той е по повод имотното състояние на негови близки и е от преди да бъде определен за изпълняващ функциите ръководител на прокуратурата.

Общо 22 съдии се бяха съгласили да станат временно прокурори по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Той предвижда разследванията срещу членовете на най-висшето ръководство на държавното обвинение да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор.

Случайното разпределение на преписката беше извършено в присъствието на Лада Паунова, зам.-председател на ВКС, и на журналисти
Случайното разпределение на преписката беше извършено в присъствието на Лада Паунова, зам.-председател на ВКС, и на журналисти

По закон предстои Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да назначи съдия Талева за прокурор във Върховната касационна прокуратура, докато продължава разследването. След това тя ще прецени дали да образува досъдебно производство или да прекрати проверката.

Прокурорската колегия обаче може да откаже да назначи Талева, защото в началото на юни Гешев атакува новия механизъм пред Конституционния съд (КС). В четвъртък Огнян Дамянов от Прокурорската колегия напомни в този контекст, че назначаването на избрания на случаен принцип съдия като прокурор може да не се случи веднага, защото КС вече образува делото срещу новия механизъм.

В средата на юни Върховният касационен съд съобщи за първите сигнали по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Те бяха срещу тогавашния ръководител на обвинението Иван Гешев и срещу Сарафов, който тогава беше негов заместник.

Няма подробности за съдържанието на сигналите. Сред подателите на материалите, засягащи Сарафов, беше и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е автор на “докладна справка” за “имотни сделки на близки и членове на семейството” му.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боксьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата “Осемте джуджета”.

Във ВКС са постъпили десетки сигнали по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, каза в петък Лада Паунова, зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, която присъства на случайния избор на съдия.

Тя добави, че сигналите срещу бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров ще бъдат изпратени на Софийската градска прокуратура, защото двамата вече не изпълняват тази длъжност и няма как да бъде приложен механизма за разследване спрямо тях.

Съгласно новия механизъм за разследване на главния прокурор ако се стигне до повдигане на обвинение срещу главния прокурор, предстои да бъде избран на случаен принцип друг съдия. Той следва да бъде назначен за заместник-главен прокурор и да осъществява контрол върху действията на разследващия главен прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG