Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фронтекс" отчита най-големия брой на нелегални пресичания на границите на ЕС от 2016 г.


Мигранти вървят по горска пътека към хърватската граница, 8 декември 2019 г.
Мигранти вървят по горска пътека към хърватската граница, 8 декември 2019 г.

През последната година броят на мигрантите, преминали външните граници на Европейския съюз (ЕС), е най-високият от 2016 г. насам. Това показват предварителните данни на европейската гранична и брегова охрана "Фронтекс".

Новината идва на фона на засилени мерки в цяла Европа, които целят да ограничат миграцията, и временното въвеждане на граничен контрол в повечето страни от Шенгенското пространство.

Според данните на "Фронтекс" броят на незаконните преминавания на външната граница на ЕС през 2023 г. е достигнал общо около 380 хиляди. Това е най-високият брой от 2016 г. насам и представлява увеличение от 17% спрямо 2022 г.

"Фронтекс" пише, че това се дължи на ръста на пристиганията през Централното Средиземноморие. По нейни данни един на всеки пет мигранти, пристигнали в Европа, е преминал през този маршрут. Следват Западните Балкани, откъдето са преминали една четвърт от мигрантите, и Източното Средиземноморие, към което спада и България, откъдето са преминали 16%.

"Оставаме ангажирани с гарантирането на сигурността и целостта на границите на ЕС. Също толкова важно е да се обърне внимание на хуманитарните аспекти на миграцията. Тези цифри не представляват само статистически данни, а реални хора", казва изпълнителният директор на Фронтекс Ханс Лейтенс.

Статистическите данни показват и че през 2023 г. най-голямата част от мигрантите са били сирийци, гвинейци и афганистанци. Мнозинството от мигрантите са мъже, като 10% са жени и още толкова - деца.

По данни на МВР през изминалата година в България също има ръст на броя на мигрантите, които са преминали през страната. През 2023 г. в страната са задържани 18 хиляди мигранти, като година преди това те са bili малко над 15 хиляди. Това е увеличение от 15,4%.

В края на 2023 г. България и Румъния се присъединиха към Шенген по въздух и море. Включването и на сухопътните граници на двете държави беше отложено заради Австрия. Тя поиска двете държави да прилагат по-строг контрол по границите си с цел да се намали притокът на мигранти към Западна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG