Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Конкретни резултати". Европейският съюз одобри нов пакт за миграцията и убежището


Мигранти, пристигащи в Испания.
Мигранти, пристигащи в Испания.

По-строг граничен контрол и разпределяне на бежанците, които влизат в Европейския съюз (ЕС). Това са част от промените, които се приемат с новия европейски пакт за миграцията и убежището. Той беше окончателно приет във вторник от министрите на икономиката на страните членки.

България гласува "за" законопроекта заедно с 19 други държави. Унгария, Полша и Словакия гласуваха "против", а Чехия, Малта и Австрия се въздържаха.

Новината идва малко преди изборите за Европейски парламент на 9 юни, на които темата за миграцията е една от основните. В началото на април законопроектът беше одобрен и от европарламента.

Новият пакт се състои от 10 законодателни части. В него се определят правилата, по които 27-те държави членки ще се справят с мигрантите - от това как да ги проверяват, за да установят дали отговарят на условията за закрила, до депортирането им, ако не им е разрешено да останат.

С новите правила се въвежда "механизъм за солидарност", с който бежанците, които влизат на територията на Блока ще бъдат разпределяни. Това означава, че няма да се взима единствено предвид коя е първата държава, я която бежанецът е бил регистриран, когато се решава къде да остане той.

Тези правила заменят Регламента от Дъблин, според който държави членки можеха да връщат бежанци в първата държава, в която те са регистрирани. В повечето случаи това бяха държавите с външна граница за ЕС, включително България. Стриктното спазване на регламента беше едно от условията на Австрия за влизането на България в Шенген.

Последното доведе до спекулации, че България ще бъде "залята" от бежанци, като правителството неведнъж опроверга тези твърдения като дезинформация.

"Пактът за убежище и миграция ще осигури по-справедлива и по-силна миграционна система, която ще има конкретни резултати на място", каза Никол де Мур, държавен секретар по въпросите на убежището и миграцията на Белгия след приемането на законопроекта.

Прилагането на пакета от реформи ще започне от 2026 г.

Какво предвиждат новите правила

Според промените държавите членки на ЕС, на чиито граници се намират мигрантите, ще извършват скрининг, който ще им позволи да преценят дали те могат да бъдат заплаха за сигурността или здравето на Блока, както и какви са шансовете им за получаване на убежище, пише Франс Прес.

Обикновено хората, които бягат от конфликт, преследване или насилие, отговарят на условията за получаване на убежище. На тези, които търсят работа, вероятно ще им бъде отказано влизане.

Проверката ще продължава не по-дълго от седем дни и ще води до една от две възможности - подаване на молба за убежище или депортация.

Целта на тази задължителна гранична процедура е да се направи бърза оценка още преди влизането на бежанците за това дали молбата им за убежище е неоснователна или недопустима. Хората, които са в гранична процедура за предоставяне на убежище, нямат право да влизат на територията на ЕС.

По този начин част от молбите за убежище ще могат да бъдат обработени още на границата. Ще бъде опростена и процедурата по депортиране в държави, които ЕС смята за безопасни, като това ще се случва в рамките на 12 седмици от отказа за убежище.

Данните на част от мигрантите, включително биометрични, ще се съхраняват в нова платформа. Те ще се използват, за да се предотвратят вторичните им движения, както и за установяване на мигранти с присъди.

Друг важен акцент в така нареченият "механизъм за солидарност". С него се отхвърля досегашния регламент, според който страната, в която един мигрант е регистриран за първи път, е отговорна за него. Това най-често са държавите по външните граници на ЕС, включително България.

Механизмът за солидарност предвижда разпределение на мигрантите, които търсят убежище.

Страните, в които мигрантите пристигат за първи път, ще могат да преместят определен брой хора, търсещи убежище, в други държави членки на ЕС. Ако дадена страна откаже да приеме бежанци, тя ще трябва да предостави финансова помощ на други страни, които ще ги приемат.

Приносът на държавите членки може да се състои и в алтернативни мерки за солидарност. Това включва осигуряване на гранична охрана или помощ при разполагането на приемни центрове.

Ако някоя държава смята, че поема твърде голяма част от тежестта, тя ще може да поиска повече солидарност.

Работата по новия пакет започна през 2015 г., когато над 1 милион мигранти влязоха в Европа, повечето бягащи от войната в Сирия и Ирак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG