Връзки за достъпност

Извънредни новини

Минчо Празников, когото милиони очакват да каже какво ще е времето


Минчо Празников
Минчо Празников

Възможно ли е една прогноза за времето да бъде... забавна? Да, ако я представя Минчо Празников. С неподправеното си чувство за хумор той кара поколения българи да се усмихнат. На 9 февруари легендарният синоптик навършва 86 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Сутринта ще духат променливи ветрове, които следобед ще сменят посоката си - това е един от любимите вицове на легендарния синоптик Минчо Празников.

Той знае много вицове и с годините в националния ефир печели симпатиите с атрактивното представяне на прогнозата за времето и неподправеното си чувство за хумор.

"Не се колебайте, дами и господа - планините ви очакват."

"Според народните вярвания ако на Андреевден вали сняг, зимата ще е мека. Но въпреки това не очаквайте парното да поевтинее."

"Понеделнишката сутрин ще е мразовита, но аз няма да ви съветвам, драги зрители, как да се обличате, когато времето е студено, защото вие сте интелигентната част от телевизионните зрители."

Това са малка част от запомнящите се реплики на Минчо Празников, който представя прогнозата за времето в продължение на години в ефира на обществените медии.

Повече от 50 години от живота си Празников е посветил на метеорологията. Интересът му към нея се заражда рано.

"Още в първите ми години като ученик ми направи впечатление, че има нещо загадъчно в това да се вижда в бъдещето", казва той пред БНР.

Учителят му го подкрепя и насочва. Така завършва физика в СУ "Св. Климент Охридски" и специализира метеорология.

Следват над 20 години работа като метеоролог във Военновъздушните сили. Празников има и чин полковник. Следващите над две десетилетия изготвя синоптичните прогнози в Националния институт по метеорология и хидрология, а след 2000 г. - в частната фирма за метеорологични прогнози ТВ-МЕТ.

През цялото това време Празников представя прогнозата за времето в национален ефир - Българската национална телевизия, Българското национално радио, бТВ, ТВ7.

Той е пряк свидетел на развитието на технологиите през годините. Казва, че ако в средата на 60-те години сбъдваемостта на краткосрочната прогноза е била около 70%, благодарение на съвременната прецизната апаратура сега е 90%.

Празников обаче се увлича не само от физиката на атмосферата. Творец по душа, той участва в художествени изложби за непрофесионалисти и в различни драматични състави. Може би оттук идва и лекотата, с която вмъква смешни изречения в иначе сухата терминология, с която борави метеорологията.

Но духовитостта явно е семейна черта на дряновския род Празникови. Фамилията идва от прякор, даден на прадядо му Иван, още когато е бил малък. Явно не му се е учело много, защото оправдавал честите ти отсъствия от килийното училище с църковни празници.

"Ако вземете църковния календар - всеки ден има празници. Вчера не бил на училище заради Св. Онуфрий, да кажем. Оттам е тръгнало Иван Празника и така е тръгнала и фамилията", казва Празников пред БНТ.

Освен от метеорологията, той се вълнува и от политиката. През 2001 г. участва в парламентарните избори от листата на партия "Гергьовден", но не успява да събере достатъчно гласове.

"Видях, че в политиката се допускат много грешки, че сред политиците има голяма корупция и реших, че са нужни сериозни, отговорни хора, които наистина да работят за държавата. Мисля, че аз съм такъв", казва той.

"Синоптиците не крадат, защото няма какво", добавя в шеговития си стил.

За разлика от синоптичната прогноза обаче, според Празников политическият живот в България е невъзможно да се прогнозира.

"Не е лошо политиците да минават през Националния институт по метеорология, за да видят как работят синоптиците – първо се правят анализи, оценка на това, което имаш, и едва тогава съставяш прогноза за бъдещето. А не да седнеш на министерския стол и да почнеш да обещаваш всичко", казва той.

Минчо Празников е родом от будното старопланинско градче Дряново. Произхожда от рода на опълченец. Дядо му, на когото е кръстен, е раняван на два пъти по време на боеве на връх Шипка през Руско-турската война.

Той е женен за Цанка Бошнакова-Празникова, професор в Медицинската академия, с която имат една дъщеря.

Форум

XS
SM
MD
LG