Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това са 1 млн. рубли". Как руски компании помагат на Кремъл да набира войници за фронта


Батальонът "Оркестър", който не е официална част от руската армия, набира за войната в Украйна чужденци, част от които са от Индия
Батальонът "Оркестър", който не е официална част от руската армия, набира за войната в Украйна чужденци, част от които са от Индия

Руските власти още не са започнали нова мобилизация, въпреки спешната нужда от хора на фронта в Украйна. На помощ идват големи предприятия - срещу данъчни облекчения. КТе фиктивно наемат руснаци и чужденци, които отиват на война срещу бонуси - до 405 000 рубли ($4422). В схемата е и "Вагнер".

Руската армия изпитва остра нужда от хора за фронта в Украйна, където повече от 2 години Кремъл води война. Но не обявява нова военна мобилизация, след като предишната през есента на 2022 г. доведе до социален срив - стотици хиляди руснаци напуснаха страната.

"Скрита" мобилизация обаче тече с пълна сила още от миналата година. В помощ на Москва работят държавни и частни предприятия. Схемата е проста - компаниите фиктивно наемат руснаци и чужденци, а след това "служителите" се изпращат на фронта. "Работодателят" предлага щедри премии - до 405 000 рубли (4 422 долара).

Как работи тази симбиоза между бизнес и власт с посредничеството на вербовчици? Журналистът от разследващия проект „Система“ на Свободна Европа (RFE/RL) Даниил Беловодиев, представяйки се за потенциален войник, разкрива това.

Компаниите, които участват в схемата, запазват ценния си персонал и демонстрират лоялност към властта. Структурата на системата за набиране на хора за войната наподобява мрежов маркетинг: с търсенето на фиктивни служители се занимават „независими вербовчици, които използват оригинални (и не толкова оригинални) рекламни похвати.

Държавата обещава на фирмите данъчни облекчения и пари за наемането на кадри за така наречената специална военна операция (СВО), както Русия нарича пълномащабната си война в Украйна.

Схемата

„Набирането за СВО от Руските железници + Петербург + МО продължава! Това са 1 000 000 рубли“. Така започва съобщението, което журналистът Даниил Беловодиев получава в една делнична вечер в приложението WhatsApp.

Офертата на неизвестния подател е мъжът да отиде на война, а в зямана да получи освен еднократните плащания от Министерството на отбраната (195 000 рубли) и от губернатора на областта (500 000 рубли в Санкт Петербург), и парична премия от Руските железници - 300 000 рубли. Общо 1 млн. рубли (11 000 долара).

Подобна схема се разпространява в Русия от пролетта на 2023 г. През есента на 2022 г., след първата вълна на мобилизация, която предизвика социален взрив, Кремъл реши да заложи на набирането на хора на трудов договор. Дейността беше поверена предимно на регионалните власти: всеки регион получи план какъв брой войници трябва да осигури.

Сега руските власти продължават да отричат възможността за нова вълна на мобилизация, но в същото време изпитват остра нужда от хора за фронта. За да изпълнят плана, регионите продължават да се конкурират и да се опитват да привличат и руснаци, и чужденци. Един от основните „козове“ са допълнителните пари, които се прибавят към плащанията от региона и МО. Сумите варират от 100 000 до 400 000 рубли.

Схемата първоначално работи в големи руски градове, а след това се разпространява и в руски републики като Татарстан. Наемат се не само руснаци, но и чужденци. В допълнение към заплащането бъдещите войници получават обещание за билет, храна, легло в общежитие - всички удобства, стига да подпишат договор и да отидат на фронта.

През пролетта на 2023 г. броят на рекламните публикации за тази услуга в социалната мрежа ВКонтакте надхвърля 50 000. Година по-късно са добавени нови 160 000, изчислява "Система".

През 2024 г. Санкт Петербург изпреварва Москва по брой на рекламите. Изплащаните суми наближават половин милион рубли, улиците и градските сайтове гъмжат от оферти за кандидат-войници. Например на сайта на Югозападната ТЕЦ голям изскачащ банер приканва всеки да се присъедини към персонала и след това да се включи в т.нар. СВО срещу допълнителната сума от 405 000 рубли (4422 долара).

„Имала съм момчета - с едното око вижда, с другото не, но всичко е нормално, те служат сега"

Представителят на „Система“ разговаря с десетина вербовчици от различни градове. И скоро след това получава съобщение с предложението по схемата „Руски железници+Петербург“. Изпращачът се оказва 55-годишната Алла Петровна - бивш служител на московска служба за сигурност, а сега, според нея, независим вербовчик, който се „промотира“. Тя обещава на кандидатите освен безплатен път, подслон и храна, да минат лесно военномедицинска комисия.

„Имала съм момчета - с едното око вижда, с другото не, но всичко е нормално, те служат сега", казва Петровна.

След като получава предварително съгласие от журналиста, тя го пренасочва към служител на една от най-големите транспортни охранителни фирми в Русия - „Фактор“. Там той трябва да получи фиктивна работа и 300 000 рубли.

В Санкт Петербург действа и схема за набиране на военнослужещи, в която е замесена поне една голяма строителна компания, открива още "Система".

Под маската на „Вагнер“

Мъже във военни униформи тичат през открита местност, някои с автоматични пушки, други с картечници. Видеото е придружено с надписи: „Някои се уплашиха, други си тръгнаха, трети хвърляха кал по тях. А в това време момчетата на възраст 18-25 години...“. На заден план звучи хип-хоп ремикс на песента „Когато се усмихваш“: „Когато се усмихваш, краката ти се подкосяват/Тялото ти се разпада, а планетата се взривява“

Тази реклама, публикувана в края на април 2024 г., насърчава заминаването на фронта в Украйна от Санкт Петербург чрез „батальони“ с имена „Оркестър“ и „Орден“. Това не са бойни единици на руската армия, а по-скоро изпълняват ролята на „посредник“ между военнослужещия, решил да сключи договор, военните части, службата за военно постъпване и фирмата, в която бъдещият войник фиктивно е нает на работа.

Служители на „Орден“ и „Оркестър“ отговарят за настаняването и храната на новобранеца, регистрацията във фирмата и службата за военно постъпване, както и за първоначалното обучение. „Батальоните“ се различават по това, че в „Орден“ се набират руски граждани, а в „Оркестър“ - чужденци, част от които мигранти от Азия и Африка. Иначе заплащането за всички е 400 000 рубли.

Новобранци от различни страни, включително от Индия.
Новобранци от различни страни, включително от Индия.

„Орден“, ако се съди по следите в социалните мрежи, се появява през август 2023 г. и набира военнослужещи в различни формирования на МО: 44-ти армейски корпус (Ленинградска област), 25-та мотострелкова бригада (Курска област), 47-ма танкова дивизия (Нижегородска област).

„Оркестър“ се появява през февруари 2024 г. Месец по-рано президентът на Русия Владимир Путин подписва указ да бъде давано гражданство на чужденци, които сключат договор с руската армия. Чрез „Оркестър“ мигрантите са набирани в 810-а самостоятелна бригада морска пехота, която е дислоцирана в Севастопол и претърпява огромни загуби след началото на войната. Към септември 2023 г. тя е „напълно разгромена“, според американския Институт за изследване на войната (ISW). Сайтът „Крим.реалности“ идентифицира имената на 277 загинали морски пехотинци.

В социалните си мрежи вербовчиците активно използват и марката на частната военна компания „Вагнер“, фрагментирана след неуспешния опит за бунт и смъртта на лидера ѝ Евгений Пригожин през лятото на 2023 г. Дори емблемата на „Оркестър“ препраща към „Вагнер“ - използвани са същите цветове и лозунг („Чест, родина, смелост“), като от оригинала е премахната думата „кръв“.

Вербовчик от "Оркестър" уверява журналиста от „Система“, че мигрантите се обучават от инструктори от „Вагнер“ на полигон „директно в поделението (810-а бригада). В социалните мрежи на чуждестранния батальон се публикуват видеоклипове с поздрави от бойци с атрибути на „Вагнер“ и тренировки на мигранти, уж под тяхно ръководство.

„Основното нещо е да бъдеш здрав. И умен!“

Разчитайки на световно разпознаваемата марка на "Вагнер" и обещавайки големи печалби, вербовчиците изпращат новобранците във военното поделение на Калинински район. „Система“ установява това като сравнява фото- и видеоматериали от социалните мрежи.

Там се провежда първоначалната подготовка: тактическа и медицинска. Обучението трае две седмици, включително за хора без никакъв опит в армията. „Основното нещо е да бъдеш здрав. И умен!“, пише един от вербовчиците в чата на „Оркестър“.

В обявите се посочва, че офертата е актуална за граждани на Беларус, Казахстан и Киргизстан, но в чата уверяват, че са готови да приемат и от други страни - Узбекистан, Индия, Конго. Набират дори жители на окупираните украински територии - с уговорката да са получили руски паспорт.

Има и още няколко изисквания: владеене на руски език, наличие на ЕГН и регистрация по местоживеене в Русия. Въпреки това на едно от видеата се вижда как вербовчик общува с кандидат-войниците чрез преводач.

А в една от обявите за набиране на персонал се посочва, че е възможно да се сключи договор дори с лица „с нарушения на миграционния ред, с криминални досиета в родната си страна, които са получили заповед за депортиране“.

Форум

XS
SM
MD
LG