Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да спре пропагандата." Илон Мъск изрази подкрепата си за Израел


Илон Мъск
Илон Мъск

В понеделник технологичният предприемач Илон Мъск изрази подкрепата си за Израел, след като страната беше нападната от Хамас преди близо месец.

Хамас е организация, призната за терористична от ЕС, САЩ и други държави.

В отговор на нападението Израел бомбардира Ивицата Газа и предприе сухопътна офанзива в северната част на контролирания от радикалната групировка анклав.

На онлайн дискусия на живо с израелския премиер Бенямин Нетаняху Мъск каза, че едно от предизвикателствата е "в крайна сметка да се спре пропагандата, която убеждава хората да извършват убийства", съобщи Ройтерс.

Новината идва седмица, след като Белият дом осъди Мъск, а най-големите рекламодатели в социалната му мрежа Екс (доскоро Туитър) спряха рекламите в платформата поради подкрепата му на антисемитски изявления.

В понеделник, след като чу как Нетаняху описва унищожаването на Хамас, което Израел си е поставил за цел във войната, като необходимо за всеки бъдещ мир с палестинците, Мъск изрази съгласие.

"Нямаме друг избор. Бих искал и аз да помогна. Тези, които имат намерение да убиват, трябва да бъдат неутрализирани", каза Мъск.

"Трябва да се спре пропагандата, която обучава хората да бъдат убийци в бъдеще. И след това да се направи така, че Газа да просперира. И ако това се случи, мисля, че ще има добро бъдеще", добави той.

"Фактът, че дойдохте тук, според мен, говори за вашия ангажимент да се опитате да осигурите по-добро бъдеще", му отговори Нетаняху.

Миналия месец Мъск предложи да използва сателитната си мрежа Starlink за поддържане на комуникационни връзки в засегнатия от спиране на тока анклав Газа с "международно признати организации за помощ". Тогава израелският министър на комуникациите Шломо Кархи възрази с довода, "Хамас ще го използва (Starlink) за терористични дейности".

Но в понеделник Кархи каза, че Израел и Мъск са постигнали принципно споразумение, според което "сателитните устройства Starlink могат да работят в Израел само с одобрението на израелското министерство на комуникациите, включително в ивицата Газа".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG