Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Задава се ревизия на МВР и ДАНС. За кого е нормално да се бият жени?


Протестите от лятото на 2020 г.
Протестите от лятото на 2020 г.

Всичко най-важно от последното денонощие е тук. Има и линкове. Отнема 3 минути четене.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Издирва се осми оцелял
  • Нито една повече
  • Рая Убенова

Разследващите катастрофата на магистрала “Струма” работят по версията за човешка грешка, но проверяват и състоянието на пътя, защото автобусът се е врязал в мантинелата. Издирва се и осми оцелял.

Властите в Северна Македония уволниха двама митнически служители, които са допуснали автобусът да излезе от страната, без да е вписан в електронната система. Започна и отнемането на лиценза на туристическата фирма, организирала пътуването.

МВР в София арестува 24-годишен мъж, който е коментирал във Фейсбук катастрофата, при която загинаха 44 души. Той ще бъде разследван за проповядване на омраза, основана на народност, чрез информационна система.

Какво мислите за това - пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Насилието срещу жени

Петя решава да напусне мъжа си, докато се крие заключена заедно с детето си в дома. През това време той крещи, хвърля камъни и чупи предмети отвън… Така започва историята, която Елица Симеонова разказва в деня за борба с насилието срещу жени.

Точно в този ден дойде новината от София - 21-годишна жена е пребита до смърт от 28-годишния си приятел. Убийството е станало в средата на деня и на публично място.

Вечерта в София се проведе протест “Нито една повече”. Не пропускайте репортажа на Дамяна Велева. Полицията в България дори не води статистика на този вид престъпления. Няколко момчета пък атакуваха самия протест срещу насилие.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Развитието на преговорите

Преговорите за бъдещо правителство продължават по цял ден. Представителите на “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Има такъв народ” и БСП постигнаха съгласие за проверка на дейността на МВР и ДАНС, анализ на тяхната ефективност и реформа.

Четирите партии имат съгласие и за определянето на специален вицепремиер, който да отговаря за климатичните теми. Всички са съгласни, че трябва повече контрол върху строителството в защитени територии и при вноса на отпадъци.

Бъдещите управляващи се съгласиха, че трябва да се отделят повече пари за култура. Предстои уточнение с финансовия екип - за да се определи колко точно повече.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, който е изолиран от преговорите, заплаши със затвор тези, които са против АЕЦ “Белене”. Някои се шегуват, че прякорът на Костадинов вече не е Копейкин, а Рубльов, пишат колегите в “Медиапул”.

Как стана така, че на изборите на 14 ноември активността в Турция беше много висока, а само седмица по-късно секциите останаха почти празни? Генка Шикерова обяснява какво всъщност се случи.

Присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber. Вече можете да получавате всичко най-важно направо в телефона си.

COVID-19

Европейската агенция по лекарствата разреши употребата на ваксината на Pfizer и при деца от 5 до 11 години. Досега тя беше разрешена над 12 години. Така вече няма пречка учениците в цяла Европа да са ваксинирани.

В България учениците до 4 клас ходят на училище и се тестват по два пъти седмично. По-големите обаче още не могат да се върнат в клас, защото държавата не успява да осигури тестове и за тях.

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 са 2370, а в болници са постъпили нови 609 души с коронавирус. Жертвите на пандемията за вчерашния ден са 113.

Европейската комисия предложи зеленият сертификат да важи до 9 месеца след датата на втората ваксина. За да бъде удължен, ще трябва да се постави и трета, т.нар. бустерна доза.

Човек на деня

Тя се казва Рая Убенова и е на 36 години, израснала е в Плевен и София, а днес живее в Женева. Тя си купи земя, за да засади мечтаната гора. И успя. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG