Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО ще бъде единна пред "безскрупулната жажда" за власт на Путин в Украйна, каза Байдън


Президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски по време на срещата на лидерите на страните от НАТО във Вилнюс

НАТО няма да се разколебае в своята подкрепа за Украйна срещу руската агресия и „безскрупулната жажда“ на Владимир Путин за власт. Това каза президентът на САЩ Джо Байдън в края на двудневната среща на лидерите на НАТО във Вилнюс.

Коментарът му дойде след отказа на страните от НАТО да вземат решение да отправят покана към Киев за присъединяване към Алианса преди края на войната или да определят срок за отправяне на покана. Заедно с това САЩ и останалите държави от Г-7 обещаха да предложат гаранции за сигурността на Украйна и сътрудничество със страната в областта на отбраната.

„Когато Путин и неговата жажда за земя и власт отприщиха бруталната му война срещу Украйна, той си правеше сметката, че НАТО ще се разпадне... Той грешеше“, каза Байдън и добави, че Алиансът не бил никога по-силен, енергичен и обединен.

Байдън отправи похвала и към народа на Литва и приветства присъединяването на Финландия към НАТО. В четвъртък президентът на САЩ ще бъде на посещение в Хелзинки, където ще се срещне с лидерите на Финландия, Швеция, Дания, Исландия и Норвегия.

Русия започна непровокирана военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава на територията на Украйна се води пълномащабна война. Над 6 милиона украинци са принудени да напуснат домовете си, а хиляди цивилни са убити.

САЩ е страната, която оказва най-голяма по обем военна помощ за Украйна. Преди дни стана ясно, че Вашингтон ще предостави на Киев и касетъчни бомби. Това решение срещна критики от няколко европейски държави и беше посрещнато с остра реакция от страна на Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG