Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вероятно би го направил". Навалная предупреди, че Путин може да нападне Европа


Юлия Навалная говори, след като е получила германската "Награда за медийна свобода" по време на форума "Лудвиг Ерхард", кръстен на бившия германски канцлер, 19 април 2024 г.
Юлия Навалная говори, след като е получила германската "Награда за медийна свобода" по време на форума "Лудвиг Ерхард", кръстен на бившия германски канцлер, 19 април 2024 г.

Юлия Навалная, вдовица на покойния руски опозиционер Алексей Навални, предупреди, че "никой не знае" какво би направил руският лидер Владимир Путин. Според нея той би нападнал Европа дори с ядрено оръжие, ако прецени, че ситуацията го изисква.

47-годишният Навални почина на 16 февруари при неизяснени обстоятелства в арктическа руска наказателна колония. Там той излежаваше 19-годишна присъда за екстремизъм и други обвинения, които се смятат за политически мотивирани.

"Не знаем какво да очакваме от него. Вероятно би го направил", каза Навалная в интервю за ДПА в отговор на въпрос дали Путин би прибягнал до използване на ядрена сила.

Тя сравни въпроса с нахлуването на Русия в Украйна, като заяви, че тогава не е очаквала Путин да атакува, предвид силните връзки между двете страни.

"Но той реши да го направи. Той плаши хората, държи ги в страх. Никой не знае какво ще направи Путин след това", добави Навалная.

Путин започна пълномащабна военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., след като през 2014 г. незаконно окупира Кримския полуостров.

Навалная посочи скорошни разкрития за шпионска дейност в полза на Русия в Германия и Полша в подкрепа на тезата ѝ, че руският президент всъщност води война в сърцето на Европа от години.

"Путин не просто започна, той прави това през цялото време", каза вдовицата на Навални, която живее в изгнание заедно с двете им деца.

Миналата седмица двама германско-руски двойни граждани бяха задържани, след като бяха заподозрени, че търсят възможни зони за саботаж в Германия.

Полските служби пък арестуваха заподозрян, когото обвиниха в опит да помогне на руското разузнаване да планира опит за убийство на украинския президент Володимир Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG