Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивша координаторка на щаба на Навални е в следствения арест в Сибир


Ксения Фадеева
Ксения Фадеева

Съдът в Томск е изпратил в следствения арест независимата членка на местния парламент Ксения Фадеева, съобщи регионалният сайт на Радио Свободна Европа Сибир.Реалии в понеделник. Фадеева е и бивша координаторка на щаба на руския опозиционер Алексей Навални.

Новината идва няколко седмици след гладната стачка, проведена от руски политически затворници в края на октомври. Сред хората, които се включиха в стачката, бяха Навални, опозиционният политик Иля Яшин и бившият журналист Владимир Кара-Мурза.

През декември 2021 г. срещу Ксения Фадеева започна разследване по обвинение в екстремизъм заради участието ѝ в щаба на Навални. Тогава ѝ е забранено да използва интернет, да общува с други хора без разрешението на разследващите и да посещава публични събития.

Колегата на Фадеева Андрей Фатеев съобщава, че в края на септември тя е поставена под домашен арест, тъй като съдът е счел, че Фадеева е нарушила част от наложените ѝ забрани.

Адвокатът на бившата координаторка Кирил Терехин потвърди пред местен новинарски сайт, че Фадеева е била преместена в център за предварително задържане. Той не посочи причините за това, тъй като процесът е закрит за медиите.

През октомври съдията от Съветския районен съд в Томск Дмитрий Худяков закри процеса срещу Фадеева за медиите и публиката заради „възможна заплаха за живота и здравето на участниците в процеса“.

Ксения Фадеева е подсъдима по делото на екипа от координатори на щаба на Алексей Навални. Тя е обвинена в организиране на екстремистка общност, злоупотреба със служебно положение и участие в дейността на организация с нестопанска цел, която според властите накърнява личността и правата на гражданите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG