Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски политически затворници обявиха еднодневна гладна стачка


Руският опозиционен политик Алексей Навални, който беше арестуван през 2021 г.
Руският опозиционен политик Алексей Навални, който беше арестуван през 2021 г.

Политически затворници в Русия, сред които Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза, казаха, че ще проведат еднодневна гладна стачка на 30 октомври. Поводът е Денят на политическите затворници в Русия.

По времето на съветския диктатор Йосиф Сталин милиони граждани са убити, измъчвани, осъдени на затвор или изселени. 30 октомври е избран за Ден на политическите затворници в чест на затворниците от ГУЛАГ в руските региони Мордовия и Перм, които на този ден през 1974 г. започват масова гладна стачка в знак на протест срещу политическото преследване в Съветския съюз.

Предложението за протеста беше направено в началото на месеца от руския опозиционер Алексей Навални. Той беше арестуван през 2021 г., след като се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше след отравяне с нервнопаралитичното вещество Новичок.

Предложението на Навални е подписано от опозиционния политик Иля Яшин и бившия журналист Владимир Кара-Мурза, както и от Лилия Чанишева, Даниил Холодни и Вадим Останин, които са част от екипа на Навални. Всички те са противници на управлението на Путин и са задържани и арестувани през последните няколко години.

Освен това по информация на Радио Свобода към акцията се е присъединил и активистът Михаил Кригер, който през 2023 г. беше осъден на 7 години затвор заради две свои публикации във Фейсбук.

"В тази ситуация смятаме, че е правилно да се обърнем към нашите корени и традиции", казаха активистите при обявяването на гладната стачка.

Към момента на публикуване на новината не е известно дали всички политици, подписали предложението на Навални, са успели да откажат да се хранят днес.

Служителите на руските колонии обикновено се опитват да предотвратят подобни действия. По време на СССР отказът от храна на 30 октомври в затворите се наказва с настаняване в наказателна килия или карцер.

Според правозащитната организация "Мемориал" в момента над 600 души са преследвани в Русия заради политическите си възгледи или религиозните си убеждения. От началото на 2014 г. броят им се е увеличил 15 пъти, казват от организацията. "Мемориал" обаче допуска, че тогава много хора може да не са били включени в мониторинга им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG