Връзки за достъпност

Извънредни новини

Активист на "Солидарност" е осъден на 7 години затвор за призив Путин да бъде обесен


Михаил Кригер в съда
Михаил Кригер в съда

Военен съд в Москва осъди активиста на руското опозиционно движение "Солидарност" Михаил Кригер на 7 години в наказателна колония. Обвинението е за оправдаване на тероризъм и подбуждане на омраза, съобщи каналът в Telegram, създаден в негова подкрепа.

Кригер беше задържан през ноември 2022 г. и му бяха повдигнати обвинения заради постове във Facebook от 2020 г. по повод взрив пред подразделение на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) в Архангелск и стрелба по Лубянка - сградата на специалните служби в Москва. Според прокуратурата така той е "накърнил живота" на служителите на тези служби.

През януари на Кригер е добавено още едно обвинение - за подбуждане към омраза или вражда със заплаха за насилие. Поводът е коментар под една от публикациите му в социалната мрежа, че не крие омразата си към режима, "чекистите, които го установиха, и лично към Владимир В. Путин". В него активистът призовал президентът да бъде екзекутиран чрез обесване.

Прокуратурата поиска за Кригер 9 години затвор. Съдът отреди по-ниска присъда лишаване от свобода, но той получи и забрана да администрира сайтове в продължение на 4 години.

В последната си дума Кригер, който не се призна за виновен, каза:

"Обвинен съм за две публикации във Фейсбук, които към момента на задържането ми бяха на 2 г. От това заключавам, че публикациите ми са само претекст. Преследван съм заради антивоенната си, а сега и открито проукраинска позиция, която не крия, а се опитвам да демонстрирам възможно най-широко и при всяка възможност".

Той добави, че "тази война (на Русия срещу Украйна) е онзи рядък конфликт, в който истината е 100% на едната страна - и тази страна е украинската", цитира го Би Би Си.

По повод обвинението, че е призовал за екзекуцията на Путин, активистът каза, че "мечтае да доживее да види такъв празник".

"Убеден съм, че нашият диктатор заслужава екзекуция точно толкова, колкото и други военнопрестъпници, обесени от Нюрнбергския трибунал, например", отбеляза той.

Кригер завърши, като се обърна към украинците на украински език и им пожела победа.

Съдията няколко пъти прекъсва изказването му със забележки, че не е на митинг.

Михаил Кригер е задържан по време на различни митинги, включително антивоенни. В края на юли той беше арестуван за 10 дни заради стикери на колата му, на които пише "Навални е моят президент" и "Аз съм против Путин. Аз съм за Навални".

Освен лидерът на руската опозиция Алексей Навални, който от 2 г. излежава присъда в много тежки условия в руска колония, преди Кригер бяха осъдени и други известни руски активисти. Един от тях е Иля Яшин, който получи 8,5 години затвор, и Владимир Кара-Мурза, на когото съдът даде възможно най-високата присъда - 25 г., за държавна измяна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG