Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адвокатът на Кара-Мурза, Навални и Немцов напусна Русия заради заплаха от преследване


Вадим Прохоров
Вадим Прохоров

Адвокатът на осъдения опозиционен политик и журналист Владимир Кара-Мурза - Вадим Прохоров, e напуснал Русия заради заплахата от преследване. Той съобщи той в интервю за руската служба на "Гласът на Америка", заснето във Вашингтон.

"Няколко дни преди обявяването на присъдата [на Кара-Мурза] напуснах Русия. Засега се намирам извън страната. Както прокурорът, така и съдията на различни основания заявиха, че е необходимо не само да ме изключат от адвокатската колегия, но и да обмислят възможността за образуване на наказателно производство", каза Прохоров.

Той уточни, че е получил предупреждение и чрез политик за евентуален интерес от страна на един от заместник-главните прокурори, който се занимава със случая на "Кара-Мурза".

Според него Русия е започнала атака не само срещу журналистите, но и срещу адвокатите.

Вадим Прохоров е защитавал и други опозиционни политици - Алексей Навални, който излежава 11-годишна присъда в наказателна колония, Иля Яшин, който през декември миналата година беше осъден на 8 години затвор, както и убития през 2015 г. в Москва Борис Немцов. Адвокатът участваше и в инициативната група за издигане на руския предприемач в изгнание Михаил Ходорковски за депутат в Държавната дума.

На 17 април Владимир Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор по обвинения в разпространение на "фалшиви новини" за руската армия, участие в дейността на "нежелана организация" (тази на Ходорковски) и държавна измяна. Освен това в продължение на 7 години след излизането си от затвора той няма да има право да практикува журналистика.

"Г-н Борис Локтионов, прокурорът, изрично заяви в речта си, в която поиска 25 години строг тъмничен затвор, цитирам: "Кара-Мурза е враг и трябва да бъде наказан", каза Прохоров.

Самият Кара-Мурза каза, че "25 години затвор е най-високата оценка, която може да получи". "Значи направих всичко както трябва, не само че не се разкайвам, аз се гордея", каза опозиционерът.

Кара-Мурза е в руската политика от повече от 20 години и е най-известен с това, че настоява за приемането на закона "Магнитски" в САЩ, който забранява на руски служители, отговорни за груби нарушения на човешките права, да влизат в САЩ и замразява активите им.

Представители на повече от 40 държави поискаха Кара-Мурза да бъде освободен, а Държавният департамент на САЩ нарече случващото се в Русия ескалация на репресиите. Британският посланик, на стълбите на Московския градски съд, коментира, че делото е било прибързано и непрозрачно.

Парламентарната асамблея на ОССЕ нарече присъдата пародия на правосъдие и сравни процеса с процесите по времето на съветския диктатор Йосиф Сталин. Европейският съюз също призова за незабавното освобождаване на Владимир Кара-Мурза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG