Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шути Гатуа от Руанда, който стана лицето на британската научна фантастика


Шути Гатуа
Шути Гатуа

Когато е само на две години, семейството му бяга от геноцида в Руанда и Шотландия е новият му дом. Звездата му изгрява в сериала "Секс образование" на Нетфликс. Сега е новото телевизионно лице на британската научна фантастика. Той е Шути Гатуа и е Човек на деня на Свободна Европа.

Това е история за живот, изпълнен с устойчивост, талант и силно чувство за принадлежност. Тя е на едно момче от Руанда, което става емигрант в Шотландия, когато е само на две години, за да се превърне в новото лице на култов британски научнофантастичен сериал.

Актьорската кариера на Шути Гатуа започва през 2013 г. Сега той е на 31 и е 15-ият артист, избран за главната роля в "Доктор Кой" - сериал, който започва през 1963 г.

Би Би Си съобщи, че новият сезон, който е първи с Гатуа, ще излезе на 11 май.

"Като бях малък, майка ми ме записа на танци. Мисля, че това активира креативното у мен и доведе до желанието да се занимавам с изкуство", казва Гатуа в интервю за списание "Тийн Вог".

Шути Гатуа е роден е на 15 октомври 1992 г. в Кигали - столицата на Руанда.

По това време баща му Тарсис работи като местен репортер. Изявява се като един от критиците на действащия по това време президент Жювенал Хабяримана.

Държавният глава загива на 6 април 1994 г. Смъртта му бележи началото на геноцида в Руанда, по време на който умират над 800 000 души от племето тутси. Тарсис Гатуа е смятан за враг на режима в страната и затова бяга заедно със семейството си в Шотландия. Синът му е само на две години.

Шути Гатуа израства в Дънфърмлин и Единбург. Казва, че в тийнейджърските си години често е бил жертва на расизъм.

"Мислех си, че съм единственият чернокож шотландец в света. Докато растях, имах чувството, че ме възприемат по същия начин като останалите. Никой от хората наоколо не приличаше на мен", казва Гатуа през 2019 г. в документален филм на Би Би Си за чернокожи шотландци.

В студентските си години Гатуа се отдава на жизнената атмосфера на университета в Единбург, където среща хора от всички краища на света.

През цялото време, през каквито и трудности да преминава, страстта му да разказва истории и да се превъплъщава в образи остава непоколебима.

Любовта му към актьорството се превръща в успешна кариера. Пробивът на Гатуа идва с една от главните роли в сериала на Нетфликс "Секс образование". Там играе Ерик Ефионг - оптимистичен младеж, който подхожда към всяка ситуация с хумор и остроумие.

Шансът да получи ролята си в сериала идва съвсем навреме. Само пет месеца по-рано Шути се оказва бездомен и разчита на социалната система.

Участието му в продукцията на Нетфликс го изстрелва към върхове. Превъплъщението в Ерик му носи престижната награда "БАФТА" за най-добър актьор за 2020 г.

Професионалното израстване на Гатуа продължава с малка роля в "Барби" на Грета Гъруиг.

Филмът постигна исторически успех в световния боксофис с 377 млн. долара приходи от продажба на билети по време на премиерния си уикенд през юли 2023 г.

Няколко месеца по-късно Гатуа дебютира в британския научнофантастичен сериал "Доктор Кой" на Би Би Си в специалните епизоди "Кикотът" и "Църквата на улица Руби". През май т.г. предстои да бъде излъчен първият пълен сезон с Шути в главната роля. Той е 15-ият водещ актьор в историята на продукцията. Това си има своето обяснение в сюжета. Основният персонаж, познат като Доктора, е хуманоидно извънземно. В случай на настъпваща смърт то регенерира своето тяло, изцяло сменяйки външния си вид.

Гатуа поставя няколко прецедента в дългата история на "Доктор Кой" с появата си. Той е:

  • първият чернокож актьор, който играе главната роля
  • първият актьор в главната роля, който не е роден в Обединеното кралство
  • първият куиър актьор в който играе главната роля

Изборът на Гатуа за един от най-емблематичните образи в британската развлекателна индустрия е доказателство за таланта и гъвкавостта му като актьор.

Освен с обрати и професионални постижения, житейският път на Шути Гатуа е белязан от непрестанно себеоткриване. През август 2023 г. посещава шествието "Манчестър Прайд".

"Видях една жена, която приличаше на леля ми. Бях сигурен, че тази жена също е от Руанда. Поговорихме си. До този момент си мислех, че съм единственият куиър човек от родната ми държава", казва Гатуа в интервю за списание "Ел".

Руандийските корени на Гатуа и животът му в Шотландия очертават една от онези силни истории, които разказваме чрез самите себе си. А Шути вдъхновява публиката си с автентичност и непоколебима отдаденост на професията си.

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG