Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вие сте млада жена, всичко ви предстои". ЦИК на Русия не допусна журналистка да се кандидатира за президент


Екатерина Дунцова
Екатерина Дунцова

Руската Централна избирателна комисия (ЦИК) не позволи на журналистката Екатерина Дунцова да се яви на президентските избори. Тя беше спряна още преди да започне да събира подписи за независим кандидат. ЦИК твърди, че в документите ѝ са открити повече от сто грешки.

Действията на ЦИК идват на фона на продължаващата война с Украйна и съобщението на руския президент Владимир Путин, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през март 2024 г. Путин се кандидатира за президентския пост за пети път.

Сред поводите за отстраняването на Дунцова е, че протоколът от заседанието на инициативната група е съставен след заседанието. В изявленията на членовете на групата са открити грешки, в някои случаи става въпрос за печатна грешка от един знак.

Членовете на ЦИК гласуваха единодушно отказа за регистрация на инициативната група.

"Екатерина Сергеевна, Вие сте млада жена, всичко Ви предстои. Всеки минус може да се превърне в плюс, всеки опит си остава опит", каза председателят на Комисията Елла Памфилова.

Миналата седмица Дунцова заяви пред телевизия Current Time, че подкрепя мирните преговори за прекратяване на войната в Украйна и те са неин приоритет. Бившата общинска съветничка от западния град Ржев беше привикана от прокуратурата, след като призова за мир в Украйна, освобождаване на политическите затворници и демократични реформи в Русия.

Кандидатите за президент в Русия могат да бъдат издигани от партии, представени в Държавната дума или в една трета от регионалните парламенти, като се вземат предвид субектите на Федерацията, разположени в международно признатите граници на Украйна.

За да се самоиздигне, кандидатът трябва да събере и представи в руската Централна избирателна комисия най-малко 300 000 подписа на избиратели от поне 40 региона на страната.

Общо в ЦИК са постъпили документи за регистрацията на 29 кандидати, каза Памфилова в събота.

Очаква се 71-годишният Владимир Путин да спечели изборите. Той наследи на президентския пост Борис Елцин в последния ден на 1999 г. и вече е бил президент по-дълго време от който и да е друг управник на Русия след съветския диктатор Йосиф Сталин (1923-1953 г). Ако бъде избран отново, това ще му гарантира оставането начело на Русия още 6 години - тоест до 2030 г.

Освен Путин, конгресът на партията ЛДПР издигна за кандидат 55-годишния Леонид Слуцки, ръководител на партията. На 22 декември пленумът на комунистическата КПРФ подкрепи кандидатурата на 75-годишния депутат от Думата Николай Харитонов. Двете партии реално подкрепят в парламента управлението на Путин и войната Украйна.

Намерението си да участват обявиха и бившият депутат от Думата Борис Надеждин и Игор Стрелков, бивш военен лидер на проруските сепаратисти в Донецк, който е в предварителния арест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG