Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боксови двубои и геополитика. Как българи участваха в младежки неонацистки конгрес в Германия


Снимки от конгреса в Ешеде
Снимки от конгреса в Ешеде

Крайнодясна екстремистка организация събира младежи от цяла Европа в Германия през май, за да обсъждат бъдещето на Европа. Там се вее и българското знаме. Кои са българите, които го развяват и какво са правили там?

Музика, боксови двубои и геополитика. През май германска крайнодясна организация прави "Европейски конгрес". Това се случва няколко дни, след като поне един неин член напада двама политици в Германия.

На срещата обаче има нещо любопитно - там се вее и българският флаг. Организацията, която го носи, е Български национален съюз - "Еделвайс"(БНС).

"Мен лично не ме притеснява, че наши представители са били там... Тази дума (нацизъм, бел. ред.) вече толкова се е изтъркала, че няма конкретно значение", казва Звездомир Андронов, който е в управителния съвет на БНС. Той добавя, че не е чувал за нападението над политици.

Организатор на събитието е младежката организация "Млади националисти", свързана с германската националсоциалистическа партия "Родината".

През 2017 г. конституционният съд в Германия се изказа по искане за забраната ѝ. Според съда тя проявява враждебност към конституционния и демократичния ред в страната, но няма широка обществена подкрепа, затова не я забранява.

Сега "Млади националисти" събира младежи с националистически възгледи от цяла Европа в Германия.

Каква е целта на конференцията и сближават ли се все повече националистическите формации?

"Бори се за Европа"

През май "Млади националисти" организира Европейски конгрес под наслов "Бори се за Европа". Той се провежда в малкия град Ешеде при засилено полицейско присъствие. Част от присъстващите носят маски в цветовете на германското знаме.

Според разследването на "Шпигел" на място присъстват "115 неонацисти" от цяла Европа. Там са организации от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Англия, Франция и Испания.

Сдружението, което развява българското знаме, е Български национален съюз - "Еделвайс" (БНС). Това се потвърждава от съобщение на сайта на формацията. По време на конгреса Борис-Михаил Поптодоров представя "дейностите, целите и постиженията" на БНС.

"[Целта беше] всички младежки национални организации да се съберат на едно място, за да се запознаят един с друг и да се утвърдят в общата ни кауза за запазване на традициите на Европа, за културната просвета и като цяло за ситуацията на Европа в момента", казва Поптодоров.

Според съобщение на сайта на "Родина" по време на конференцията е обсъждано отхвърлянето на Европейския съюз като институция.

Първата част на конгреса е прекъсната от полицията, която проверява за неонацистки знаци.

"Като установиха, че няма нищо, което да подбужда или да възхвалява нацизма, си тръгнаха", казва Поптодоров.

Неформалната програма на конгреса включва вечеря, боксови двубои и музика, пише на сайта на сдружението.

Банера на сайта на "Родината", с който се съобщава за конгреса
Банера на сайта на "Родината", с който се съобщава за конгреса

Кои са "Елбланд Револте"

Младежи с татуировки по лицето, облечени в черно и настроени агресивно. Това са основните герои на разследването на Шпигел. Те са част от групата "Елбланд Револте".

На немски "Елбланд" се използва, за да се обозначи район в Германия около река Елба, а "револте" означава бунт.

Групата е създадена през февруари в Дрезден като част от "Млади националисти" - младежката организация на партия "Родината". Тя е основана през 1964 г., като първоначално носи името Националдемократическа партия.

Членове на "Елбланд Револте" са активни в социалните мрежи, където разпространяват екстремистки възгледи. Един от нейните лидери - Лукас, често прави знак с ръцете си, който според разследването на "Шпигел" е препратка към Адолф Хитлер. В началото на май обаче профилът му в Тик Ток е забранен.

Още от основаването си групата е наблюдавана от Саксонската агенция за защита на конституцията поради склонността си към насилие.

"Виждаме, че с помощта на социалните медии може да се постигне доста високо ниво на мобилизация, а след това и да се стигне до действие", казва Дирк-Мартин Кристиан от агенцията.

Склонността към действие на екстремистката група се вижда през май.

Месец преди изборите за Европейския парламент, които се проведоха в началото на юни, няколко германски политици са нападнати.

Евродепутатът от социалдемократите Матиас Еке е пребит в Дрезден, докато закача партийни плакати. Еке е със сериозни травми, включително счупена скула и наранена очна ябълка. Според разследването на "Шпигел" поне един от нападателите му е свързан с "Елбланд Револте". Става въпрос за 17-годишен младеж.

Полицията съобщи, че малко преди побоя срещу Еке представител на германската партия на Зелените е бил нападнат от същата група младежи.

Кои са БНС

Сдружението Български национален съюз е основано от бившия кандидат за президент Боян Станков, известен като Боян Расате, през 2001 г. През 2010 г. обаче организацията се разделя на две.

Расате се присъединява към БНС - "Нова демокрация", а основаното от него БНС става известно като БНС - "Еделвайс". За съпредседатели тогава са избрани Звездомир Андронов, Асен Кръстев и Николай Николаев, като Андронов е в управителния съвет и в момента.

БНС - "Еделвайс" организира Луковмарш. Проявата почита паметта на ген. Христо Луков (1887-1943), смятан за герой от Първата световна война. По-късно той подкрепя съюза на България с нацистка Германия и ръководи организация. През 1943 г. генералът е убит от комунистическа бойна група.

През 2024 г., а и в годините преди това, провеждането на Луковмарш се забранява от Столичната община. Шествието обаче се провежда въпреки това.

През 2020 г. Софийската градска прокуратура поиска прекратяване на регистрацията на БНС - "Еделвайс". Мотив за това беше, че през последните 10 години сдружението организира противоконституционни прояви.

Тогава искането на прокуратурата съдържа и данни за "множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на "БНС-Еделвайс", декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други".

През 2022 г. Софийският апелативен съд отказа да заличи БНС "Еделвайс".

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG