Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нексo търси обезщетение от 3 млрд. долара от България заради действията на прокуратурата


Антони Тренчев и съдружникът му Коста Кънчев
Антони Тренчев и съдружникът му Коста Кънчев

Криптокомпанията Нексо (Nexo) иска 3 млрд. долара обезщетение от България, съобщи Ройтерс.

Причината е разследване на българската прокуратура, което според компанията е провалило плановете ѝ за листване на американската фондова борса, както и за спонсорска сделка за футбол, според документи, видени от Ройтерс. Документите са част от жалба, подадена в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка.

Новината идва на фона на прекратеното през декември разследване от Софийската градска прокуратура (СГП), заради липса на доказателства за извършено престъпление. Преди година по-рано след мащабна акция в офисите ѝ в София, беше съобщено, че се разследва "организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления" - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами. Тогава главен прокурор беше Иван Гешев.

В изявление, разпространено от името на „Нексо“, се казва, че атаката срещу тях от страна на институциите е причинила колосални щети върху дейността и международната им репутация, инвестициите на компанията в България са претърпели големи загуби, а значителни бизнес възможности в глобален мащаб са пропаднали.

Компанията твърди, че през изминалата година е спряла съвместната им работа с три от най-големите американски инвестиционни банки по първичното публично предлагане на акциите на „Нексо“ на знакова фондова борса в САЩ. Оценката за „Нексо“ от тези банки тогава е била между 8 и 12 млрд. долара.

От Нексо заявяват също, че ще дарят до 20% от полученото обезщетение за детското здравеопазване и образование в България, включително за различни инициативи за повишаване на конкурентоспособността на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в световен мащаб.

ICSID е част от групата на Световната банка и е независима институция за уреждане на спорове чрез помирение, арбитраж или установяване на факти при спорове между инвеститор и държава.

Министерството на финансите на България е заявило пред Ройтерс, че е получило искане за арбитраж от ICSID, което ще бъде разгледано от специализирана междуведомствена комисия, която след това ще предложи следващите стъпки.

"Това или други съобщения... не могат да се считат по никакъв начин за признание по същество на каквито и да било искове или за приемане на арбитражна юрисдикция", добавят от министерството.

Прокуратурата, която също е ответник по делото, не е отговорила на молбите за коментар.

Още миналата година един от основателите на компанията - Антони Тренчев, който е бивш депутат от Реформаторския блок, каза, че най-добрите фирми на глобално ниво оценяват щетите, нанесени от разследването на над 1 млрд. долара. Тогава той добави, че обмисля да заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Тренчев и съдружникът му Коста Кънчев бяха привлечени като обвиняеми заради това, че от 2018 г. до януари 2023 г. незаконно са извършвали банкови сделки.

Разследващите твърдяха, че чрез онлайн платформата Нексо те са се занимавали с кредитиране и влогонабиране като са предоставяли заеми в долари, паундове и евро на физически лица и фирми срещу получаване на лихва, както и влогове срещу изплащане на лихва.

Впоследствие обаче наблюдаващите прокурори обаче са стигнали до извода, че няма доказателства за престъпление. От НАП и Комисията по финансов надзор съобщиха, че са проверявали, но не са открили нередности в работата на компанията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG