Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нидерландия дава на Украйна 18 изтребителя F-16


Изтребители F-16. Снимката е илюстративна.
Изтребители F-16. Снимката е илюстративна.

Нидерландия ще достави на Украйна 18 изтребителя F-16, съобщи в петък нидерландският премиер в оставка Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.

Нидерландия каза, че ще даде такива модерни изтребители на Киев, още преди няколко месеца, но точната им бройка не беше публично обявена. Те са нужни на Украйна в отбраната на територията ѝ срещу руското пълномащабно нападение, което продължава вече година и 10 месеца.

"Днес информирах президента Зеленски за решението на нашето правителство да подготви доставката първоначално на 18 изтребителя F-16 за Украйна", написа в петък Марк Рюте в Екс (доскоро Туитър).

По думите му за предоставянето на изтребителите все още трябва да бъде издадено разрешение за износ от страна на нидерландското министерство на външните работи и да бъдат изпълнени критериите за обслужващ персонал и инфраструктура в Украйна. Той не уточни в какъв срок може да се случи това.

"Разговарях с Марк Рюте, за да благодаря на нидерландското правителство за решението за започване на подготовка на първите 18 самолета F-16 за доставяне в Украйна", написа в Екс и украинският президент Володимир Зеленски.

Миналия месец Нидерландия изпрати първите произведени в САЩ самолети F-16 в нов център за обучение на украински пилоти в Румъния.

По-рано Дания, Норвегия и Белгия също съобщиха, че ще дадат на Украйна изтребители F-16. Освен това Киев търси и други възможности за доставка на изтребители като шведските Grippen .

България на няколко пъти отказа да предостави остарели бойни самолети от съветската ера за Украйна. Служебното правителство на Румен Радев отхвърли и възможността страната да купува заместващи изтребители до доставката на самолети F-16 от САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG