Връзки за достъпност

Извънредни новини

Безпомощно състояние, прерязани сухожилия. Властите съобщиха за нови случаи на насилие над жени


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Двама мъже са с повдигнати обвинения за причинени телесни повреди на жени, съобщи МВР във вторник. По-рано през деня Софийската районна прокуратура съобщи и за задържан мъж за закана за убийство и нанесена телесна повреда в условията на домашно насилие.

Новината идва на фона на зачестили случаи на насилие насилие над жени, за които се съобщава през последните дни. Темата предизвика силно обществено недоволство, след като преди близо десет дни стана известен случаят на жестоко обезобразена 18-годишна жена в Стара Загора.

Единият от новите случаи, за които съобщава МВР, е от Елин Пелин, където 59-годишен мъж е причинил телесна повреда на съпругата си. Сигналът е подаден сутринта в неделя от столична болница, в която е била транспортирана жена в безпомощно състояние. Мъжът е задържан за 72 часа и е обвинен за нанесена средна телесна повреда по начин, особено мъчителен за пострадалата и с особена жестокост.

Вторият случай е от Ихтиман, повдигнато е обвинение на 33-годишен мъж за средна телесна повреда. Според разследващите заподозреният е прерязал сухожилия на ръката на 31-годишна жена.

Случаят, за който съобщава Софийска районна прокуратура, е от неделя. Според прокуратурата 36-годишен мъж се е заканил с убийство на жена и е нанесъл телесна повреда в условията на домашно насилие.

На 28 юли 18-годишната Дебора от Стара Загора беше нападната и обезобразена в дома си. Случаят доведе до масови протести в цялата страна.

В понеделник парламентът прие поредни законодателни мерки за ограничаване на домашното насилие. По време на една от почивките бившият министър на културата и член на ГЕРБ Вежди Рашидов се изказа цинично за жените, които подават сигнали за насилие. "Всички к**ви се събудиха да се сетят, че след 15 години [...] изнасилвани", се чува да казва той близо до парламентарната трибуна.

Вследствие на това същия ден ГЕРБ поиска и получи оставките му като председател на културната комисия и като член на ръководния орган на ГЕРБ. Рашидов се извини писмено, като остава народен представител.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG