Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без гърмежи на площада. На новогодишния концерт в София няма да има заря


На празничния концерт на площад "Княз Александър I" в София на 31 декември ще има светлинно шоу, вместо фойерверки.
На празничния концерт на площад "Княз Александър I" в София на 31 декември ще има светлинно шоу, вместо фойерверки.

Традиционният новогодишен концерт в София ще премине без заря и фойерверки. Вместо тях ще има светлинно шоу.

Това съобщи заместник-кметът на Столичната община в направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания” Надежда Бачева, цитирана от БТА.

Новината идва на фона на засилените през последните години призиви за по-голям контрол върху употребата на пиротехнически средства в новогодишната нощ.

В петък излязоха и резултати от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан", поръчано от БНТ. Според тях повече от половината от пълнолетните българи одобряват забраната на пиротехниката в нощта срещу 1 януари.

На въпроса "Одобрявате или не одобрявате да се забранят фойерверките в новогодишната нощ?" едва 32.2% от анкетираните отговарят, че не одобряват, докато 55.5% подкрепят такава забрана.

Тази година традиционният концерт на площад „Батенберг“ в София ще започне на 31 януари от 21.30 ч. и ще продължи до 01.00 ч. след полунощ.

Като причина за отмяната на празничните фойерверки по време на концерта, зам.-кметът Бачева посочи "да не се смущават животните, децата и хората с увреждания". Тя призова и присъстващите на събитието също да се въздържат от използването им.

От Столичната община съобщиха, че през новогодишната нощ градският транспорт ще се движи с удължено работно време, а метрото - без прекъсване.

Около площад "Княз Александър I" ще има поставена ограда и полицейска лента, като по протежението й ще има засилено полицейско присъствие. Посетителите на събитието ще бъдат пропускани през шест контролни пункта, които са обособени по периферията на площада. Малолетни и непълнолетни лица няма да бъдат допускани на концерта без родител или придружител.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG