Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да си поръчаш Оливър Стоун. Как Назарбаев плаща 5 млн. долара за имиджов филм


Нурсултан Назарбаев в кадър от филма „Казак. Историята на златния човек”, 6 юли 2021 г.
Нурсултан Назарбаев в кадър от филма „Казак. Историята на златния човек”, 6 юли 2021 г.

Той е носител на "Оскар", но и спорен образ, след като снима интервюта с Владимир Путин. Оказва се, че и бившият казахстански лидер Нурсултан Назарбаев е ползвал услугите на Оливър Стоун, заедно с продуцент, за имиджова лента, в която е главният герой. Има и други. Колко струва това?

Документалният филм "Казак: Историята на златния човек" на прокремълския американски продуцент Игор Лопатонок, се фокусира върху пространно интервю с дългогодишния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. То е направено от известния, но противоречив американски режисьор Оливър Стоун.

Стоун е автор и на документални филми за руския президент Владимир Путин, кубинския лидер Фидел Кастро и венецуелския водач Уго Чавес. Последните двама са вече покойници.

Назарбаев, който управлява Казахстан с железен юмрук в продължение на почти 30 години (1990-2019), разказва за детството си, политическата си кариера, разпадането на Съветския съюз и формирането на Казахстан като независима държава.

Скулптура на Нурсултан Назарбаев в Националния музей в казахстанската столица Астана, подобна на мемориала на президента на САЩ Ейбрахам Линкълн във Вашингтон.
Скулптура на Нурсултан Назарбаев в Националния музей в казахстанската столица Астана, подобна на мемориала на президента на САЩ Ейбрахам Линкълн във Вашингтон.

Документалният филм е критикуван от много филмови експерти, а един от тях го определя като "агиографска ода" (агиография е биографията на светец или божи служител - б.р.), която става част от "продължаващия култ към личността" на Назарбаев.

Документалният филм е пуснат през 2021 г. като сериал от осем епизода, както и като игрален филм. По него се работи от края на 2019 г. - след като Назарбаев се оттегли от президентския пост, въпреки че продължава да се ползва с огромно политическо влияние в Казахстан.

Според разследване на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) - глобална мрежа от разследващи журналисти, и казахстанския сайт Vlast.kz, озаглавено "От Назарбаев до Лукашенко: Холивуд в услуга на диктаторите", Назарбаев лично е участвал в създаването на филма. Разследването е публикувано на 5 март.

"Ще ви унищожим"

"Назарбаев постоянно редактираше филма, опитвайки се да подобри своя образ", казва член на снимачния екип пред OCCRP.

Бившият президент е бил доволен от окончателния вариант на филма.

Според разследването Фондът "Назарбаев" - благотворителна фондация, създадена през 2010 г., когато президентът беше на власт, е платил поне 5 млн. долара на Лопатонок и Стоун. Фондът е председателстван от дъщерята на Назарбаев - Дарига Назарбаева.

Преди това двамата са отричали каквото и да било участие на казахстанското правителство в проекта.

Нито Назарбаев, нито дъщеря му са отговорили на молбата на разследващите за коментар.

Лопатонок се съгласява да разговаря с OCCRP и Vlast.kz, но по време на видеоинтервю миналия месец все повече се разгневява, когато журналистите го питат за финансирането на филмите му.

"Ние ще ви преследваме. Ние ви познаваме. Ще потърсим източниците ви. Ще ви унищожим, ще унищожим авторитета ви!", заплашва той.

През 2021 г. Лопатонок отказва да отговори на въпроса на кореспондента на RFE/RL за финансирането на документалния филм за Назарбаев, като заявява, че няма да коментира, защото RFE/RL е "чуждестранен агент". Така нареченият руски закон за "чуждестранните агенти" се използва за обозначаване и наказване на критици на правителството, които получават пари от чужбина.

Документалният филм за Назарбаев беше показан по казахстанската държавна телевизия само веднъж, през декември 2021 г. През следващия месец в богатата на петрол централноазиатска страна се стигна до кървави безредици в цялата страна, като десетки хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират срещу бившия президент и оставеното от него наследство - социална несправедливост, икономическо неравенство, корупция и култ към личността.

По данни на властите най-малко 238 души са били убити, когато демонстрациите са прераснали в насилие и се е наложила намеса на държавните служби за сигурност. Икономическото недоволство на хората беше ключов фактор за размириците, които започнаха с мирен протест срещу повишаването на цените на горивата.

Много казахстанци обаче смятат, че борбата за власт между най-близките кръгове на Назарбаев и избрания от него наследник - президента Касим-Жомарт Токаев, е изиграла важна роля за разпалването на насилието.

След протестите правителството на Токаев отстрани Назарбаев, семейството му и приближените му от политиката и бизнеса. Няколко от роднините и съюзниците на Назарбаев сега са в затвора.

И Алиев, и Лукашенко

Разследването разкрива, че Лопатонок и екипът му оттогава са предлагали подобни филми на други авторитарни лидери, включително на Илхам Алиев от Азербайджан и на Александър Лукашенко от Беларус.

"Казахският филм може да е дал на Лопатонок шаблон за това как да подходи към други диктатори: Те или близки до тях хора ще осигурят финансирането, а той ще направи агиография с висока продуцентска стойност и звезден интервюиращ (Стоун)", пишат журналистите.

Документите, получени от разследващите, показват, че сред темите, предложени за интервюто на Стоун, е "успехът" на Азербайджан под "династичното управление" на семейство Алиеви.

Алиев, който дойде на власт през 2003 г., поемайки президентския пост от покойния си баща, е широко критикуван за това, че притиска опонентите си, силно ограничава гражданските свободи и използва политическата власт за обогатяване на собственото си семейство. Съпругата му заема поста вицепрезидент. В началото на тази година той спечели пети пореден мандат с 90% подкрепа.

Уникално положително въздействие върху публичността на президента и Азербайджан

В писмото си до Алиев Лопатонок пише, че планираният филм "ще има уникално положително въздействие върху публичността на президента и Азербайджан". Той добавя, че продукцията на филма за Алиев ще струва 15 млн. долара. Не е известно дали Алиев е отговорил на предложенията.

Но документалният филм на Лопатонок за Лукашенко вече е започнал да се снима на различни места в Беларус, включително в дома на президента от детството му. Той е трябвало да бъде интервюиран и на много други места. Но работата е спряна, след като Русия нахлува в Украйна.

56-годишният Лопатонок е роден в Източна Украйна. През 2008 г. той емигрира в САЩ, където основава Grading Dimension Picture, малко известна холивудска структура. Откакто получава американско гражданство, често изразява твърдо прокремълски възгледи.

Американският филмов режисьор и сценарист Оливър Стоун (вдясно) интервюира Владимир Путин за своя документален филм „Разкриване на Украйна“ в Кремъл, 19 юли 2019 г.
Американският филмов режисьор и сценарист Оливър Стоун (вдясно) интервюира Владимир Путин за своя документален филм „Разкриване на Украйна“ в Кремъл, 19 юли 2019 г.

Не е ясно как Лопатонок се е запознал със Стоун, но двамата работят заедно по два филма за Украйна - "Украйна в огън" през 2016 г., последван от "Разкриване на Украйна" през 2019 г. Документалните ленти дават благоприятна за Москва представа за украинската революция от 2014 г. на Евромайдана, която завърши със свалянето на проруския президент Виктор Янукович.

77-годишният Стоун, четирикратен носител на "Оскар", е противоречив и с лентата му от 2017 година "Интервюта с Путин", която беше описана от "Ню Йорк Таймс" като "угодническа" и "смущаващо щедра" към руския лидер.

Близкото приятелство на Стоун и подкрепата му за противоречивия венецуелски лидер Чавес също бяха критикувани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG