Връзки за достъпност

Извънредни новини

Областната управителка на София е с охрана след заплахи заради демонтажа на съветския паметник


Областната управителка на София Вяра Тодева (в средата) заедно със своя заместник Георги Чичков (вляво) и скулптора Марин Марков (вдясно) пред Паметника на съветската армия
Областната управителка на София Вяра Тодева (в средата) заедно със своя заместник Георги Чичков (вляво) и скулптора Марин Марков (вдясно) пред Паметника на съветската армия

Областната управителка на София Вяра Тодева е с назначена полицейска охрана след отправени заплахи срещу нея. Това потвърдиха в сряда вечерта самата Тодева и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Новината идва дни след като по нареждане на областната управа на града бяха демонтирани основните фигури от Паметника на съветската армия в столицата.

Сега Калин Стоянов каза пред Българската национална телевизия, че охраната ѝ е назначена заради заплахи във връзка именно с демонтажа на монумента.

"Заплахите към нея са множество, които се получиха в рамките на няколко дни", каза вътрешният министър.

Той посочи, че тя е с охрана от 20 часа в петък миналата седмица. Става дума както за физическа, така и за обектова охрана.

Демонтажът на Паметника на съветската армия започна по същество в началото на миналата седмица. Няколко дни след това представители на "Възраждане" нахлуха в сградата на софийската областна управа с искане да се срещнат с Тодева.

Общинският съветник от партията Деян Николов заплаши с щурм, ако не бъде допуснат до Тодева. Тогава той заплаши, че ако някой не слезе веднага, "ще влезем ние и ще стане лошо. Другия път ще дойдем 500 души и ще изпотрошим всичко тук", каза Николов.

Междувременно всички основни бронзови фигури от най-високия постамент бяха свалени, като едва след това Административният съд в София-град разпореди демонтажът да бъде прекратен. Това стана след искания на партия "Възраждане" и "Изправи се.БГ".

От документацията, публикувана в четвъртък сутринта от съда, стана ясно, че според съда демонтажът е извършен без действителна заповед.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG