Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повдигнати са обвинения на двама от задържаните българи за кораба, хванат с кокаин в Ирландия


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Двама от шестимата задържани моряци от екипажа на българския кораб "Верила" са с повдигнати обвинения, съобщи Би Би Си в неделя.

Новината идва, след като на 21 декември беше съобщено, че властите в Ирландия са открили кокаин на стойност около 21 млн. евро на борда на кораба. Той е собственост на българската компания "Параходство Български морски флот" (БМФ). Бяха задържани шестима души.

Би Би Си пише, че Камен Петков, на 35 г., и Никола Пенчев, на 32 г., са обвинени в притежание на определено количество кокаин с цел продажба и доставка. Те са се явили в окръжния съд в град Лимерик в неделя следобед и предстои да се явят отново на 29 декември.

Според британската медия другите четирима мъже са били освободени от ареста и в момента се подготвят досиета за прокуратурата.

По-рано българският вътрешен министър Калин Стоянов каза, че екипажът на "Верила" се е състоял от 17 български граждани и един украински. Корабът е пристигнал в пристанището Фойнс на западния бряг на Ирландия на 19 декември, като по документи е превозвал зърно.

Дрогата е била опакована в пластмасови бали, към които са били прикрепени спасителни жилетки и GPS устройства, и е била подготвена за изхвърляне зад борда. Според Би Би Си корабът все още се намира на пристанището и разследването продължава.

Главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че трима от шестимата задържани са извършвали престъпления в България, свързани с кражби и увреждане на имущество.

БМФ е част от активите на „Адванс пропъртис“, което е под контрола на братя Домусчиеви. През 2022 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно реши, че Домусчиеви дължат неустойки по договор за приватизацията на БМФ в размер на 25,3 млн. лв. след дълга съдебна битка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG