Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е изпратила допълнителни военни на границата с Турция заради възможен бежански поток


Министърът на отбраната Тодор Тагарев
Министърът на отбраната Тодор Тагарев

България е подсилила охраната на границата с Турция с допълнителни над 50 военнослужещи, каза в събота министърът на отбраната Тодор Тагарев. Това се случва на фона на конфликта между Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас и възможен голям брой бежанци вследствие на военните действия.

Преди седмица Хамас, която е обявена за терористична организация от Европейския съюз, САЩ и редица държави, започна масирана атака срещу Израел. При нея загинаха над 1300 души, а други около 150 бяха взети за заложници.

Израел отговори с въздушни удари, като до момента жертвите от палестинска страна са над 2000. В събота израелската армия извърши и първите си сухопътни атаки срещу Ивицата Газа.

В събота Тодор Тагарев съобщи, че в тази връзка охраната по границата на България с Турция е била подсилена.

"Вече изпратихме над 50 военнослужещи. Това е в допълнение на над 300-те военнослужещи, които вече имахме", каза Тагарев.

По думите му потенциалният бежански поток не би попречил на влизането на България в Шенген, тъй като "всички разбират сегашната ситуация и условията, при които трябва да гарантираме охраната на границата".

По-рано рискът от възможно увеличение на хората, искащи да преминат българската граница, заради конфликта между Израел и Хамас беше обсъден на срещи при президента Румен Радев и в парламента.

Тогава Премиерът Николай Денков каза, че такова увеличение не се очаква в близките дни, както и че за момента бежанците се насочват повече към други държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG