Връзки за достъпност

Извънредни новини

ОЛАФ иска да бъдат върнати 38 милиона евро за жп проект в България


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

38 млн. евро трябва да върне консорциумът, който е участвал в строителството на част от жп магистрала "Тракия". Това е препоръката на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която е работила по случая заедно с Европейската прокуратура в България. Останалите 92 млн. евро по договор няма да бъдат изплатени на компанията.

"Заедно предотвратихме неправомерното харчене на над 92 милиона евро и препоръчахме възстановяването на над 38 милиона евро, пари, които принадлежат на европейските данъкоплатци", коментира Вите Итала, генерален директор на ОЛАФ.

Новината идва, след като на 11 август Евrопейската прокуратура в България съобщи, че консорциумите "Костенец-Септември 2018" и "Евро жп инфраструктура" са заподозрени в злоупотреба с европейски средства.

Консорциумът "Костенец-Септември 2018" строи отсечката между градовете Костенец и Септември. "Евро жп инфраструктура" пък строи жп участъка между Оризово и Михайлово.

По размера на поисканите от ОЛАФ средства става ясно, че в случая вероятно визираната компания е "Костенец-Септември 2018". През 2019 г. тя печели обществена поръчка за 380 млн. лв. (194 млн. евро). От тях 130 млн. евро са осигурени от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA).

Именно CINEA е органът, който сега може да предприеме последващи действия по препоръките на ОЛАФ.

При проверката на ОЛАФ е установено, че двама от спечелилите търга участници в консорциума или не са имали технически капацитет за изпълнение на проекта, или са представили неверни данни за финансовите си възожности.

В обединението "Костенец-Септември 2018" участват две чуждестранни фирми - испанската "Контратас Иглесиас АД" и румънската "Аркада Къмпани АД".

Разследване на "Капитал" още от 2020 г. установява, че малко преди сключването на договора испанската фирма фалира. Заличена е и от договора за държавната поръчка.

Приходите на българската фирма, която е и водеща - "Транс Логика", преди конкретната поръчка са под 1 млн. лева годишно. Изключение е само 2017 г.

На 11 август Европейската прокуратура в България съобщи за мащабна операция заради предполагаеми злоупотреби с евросредства и пране на пари. Те са свързани с два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура в страната.

И за двата проекта бенефициент на европейско финансиране е държавната Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Общата стойност на двата проекта е 315 млн. евро, като над 241 млн. евро от тях са финансиране от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG