Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН осъди руската атака по Чернигов като "отвратителна". Ранените вече са над 140 души


Пораженията по сградата на драматичния театър в Чернигов.

ООН остро осъди руската ракетна атака, поразила центъра на северния украински град Чернигов в събота. При удара пострада най-много местният драматичен театър, а спасителните дейности продължават и в неделя.

Според последните данни на местните власти жертвите са седем, а ранените вече надхвърлят 140 души, включително 15 деца. Атаката беше извършена в деня на големия християнски празник Преображение Господне, който се отбелязва по стар стил в Украйна.

“Отвратително е да атакуваш главния площад на голям град сутрин, когато хората се разхождат, някои на път за църква”, каза в изявление хуманитарният координатор на ООН в Украйна Денис Браун. “Това трябва да спре!”

“В международното право умишленото взимане на прицел на граждански цели представлява военно престъпление. Това е нова илюстрация на подлостта и цинизма на Русия”, реагира и френската дипломация, цитирана от БТА.

ЮНЕСКО осъди и факта, че мишена на ракетния удар е бил историческият център на Чернигов и по-конкретно - сградата на театъра в града.

“Кръвта на всички невинни деца и хора е по ръцете на Русия. Ние няма да простим това. Никога”, написа в Телеграм изпълняващият длъжността кмет на града Олександър Ломако, добавяйки, че това е “поредното военно престъпление” на окупаторите.

“В момента работата по разчистването на центъра на града продължава, строителните машини работят [...] Всички околни сгради се проверяват, за да се оцени степента на щетите”, написа в неделя сутринта в Телеграм и губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус.

Той съобщи, че този момент информацията на местната власт е за седем загинали, 148 ранени, от които 41 души все още се намират в болница.

Бомбардировката изненада населението в град, пощаден през последните месеци от широкомащабни атаки, след като за кратко беше обкръжен от руските сили в началото на инвазията през февруари 2022 г., припомня АФП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG