Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започна подготовката за демонтаж на Паметника на Съветската армия


Новата ограда около Паметника на Съветската армия в София, монтирана на 7 декември 2023 г.
Новата ограда около Паметника на Съветската армия в София, монтирана на 7 декември 2023 г.

В четвъртък започна подготовката за демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, като първата стъпка от нея е ограждането му с нова ограда. Това съобщиха кметът на район "Средец", в който се намира паметникът Трайчо Трайков и областната управителка на София-град Вяра Тодева.

"Подписахме внесения от областната управа План по безопасност и здраве за демонтаж на фигурите и започна изпълнението", написа Трайков във Фейсбук.

Малко преди това Тодева нареди поставяне на допълнителна ограда около паметника заради безопасността на гражданите.

Според обявените в сайта на областната управа заключения от изследването на паметника има нужда от "неговия спешен демонтаж, преместване и реставрация".

Заради неподдържането му в продължение на 70 години са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

"При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. Това е и причината за монтирането на допълнителната ограда", пише в съобщението на областната управа.

Пред Свободна Европа Трайков уточни, че е започнало изпълнението на внесения от областната управа План по безопасност и здраве и първата стъпка по него е поставянето на оградата.

Планът е подписан от главния инженер на район "Средец", а кога ще започне реално демонтажът на фигурите, Трайков не може да каже.

Свободна Европа опитва да се свърже с областната управителка Вяра Тодева.

Предстои обявяване на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за преместването им.

Реставрацията ще трябва да запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати.

Все още обаче не е избрано място за преместването на паметника. То "ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности", се казва в съобщението.

През септември Паметникът на Съветската армия в София беше ограден със скеле.
През септември Паметникът на Съветската армия в София беше ограден със скеле.

Решението за преместването на паметника взе Столичният общински съвет през март. Преди два месеца Тодева разпореди паметникът да се огради със скеле. Дни преди това около него беше поставена метална ограда с цел безопасност.

В защита на монумента се обявяват проруските партии БСП, "Левицата" и "Възраждане", които периодично организират протести в негова защита. В началото на август те направиха палатков лагер пред паметника като протест срещу премахването му.

Паметникът е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава СССР обявява война на България, а малко след това в страната се извършва деветосептемврийският преврат.

След 10 ноември 1989 г. граждани и политици искат премахването на паметника, построен с пропагандна цел от комунистическия режим. В началото на 90-те години Столичният общински съвет взема решение за преместването му, но през следващите десетилетия то така и не е изпълнено.

Срещу паметника през годините има много акции, които зачестиха след като Русия предприе непредизвиканата си военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Демонтаж или предизборна дъвка. Ще бъде ли преместен Паметникът на Съветската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG