Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преди визитата на Байдън и Зеленски. Мъж с руско и украинско гражданство е обвинен в тероризъм в Париж


Френски полицаи патрулират в района на Айфеловата кула в Париж, 7 юни 2024 г.
Френски полицаи патрулират в района на Айфеловата кула в Париж, 7 юни 2024 г.

Мъж с двойно руско и украинско гражданство е бил задържан и обвинен в тероризъм преди посещенията на президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски във френската столица Париж. Това става ясно то съобщение на местната прокуратура, цитирано от Асошиейтед прес.

Новината идва на фона на международните чествания на 80-годишнината от десанта в Нормандия, в рамките на които френският президент проведе срещи с Байдън и Зеленски в Париж.

Задържаният е 26-годишен, който е отседнал в хотел в северната част на града. Той е арестуван в понеделник, ден преди пристигането на американския президент във Франция, информира отдел "Антитероризъм" във френската прокуратура.

Оттам не уточняват дали разследването е открило предполагаема връзка между случая и войната с Украйна. Отношенията между Русия и Франция стават все по-изострени през последните месеци заради конфликта.

Според прокуратурата заподозреният е получил тежки изгаряния в резултат на детонация на взривно устройство в хотелската му стая. Получил е медицинско лечение за нараняванията си, след което е бил предаден за разпит на френското контраразузнаване.

Според съобщението вчера той е бил изправен пред разследващ съдия, който му е повдигнал предварителни обвинения за участие в планиране на криминални нападения от терористична група, както и за притежание на взривни вещества с цел подготовка на атентат.

Мъжът, чиято самоличност не се съобщава, е пристигнал във Франция няколко дни преди ареста си. Според френски медии той е родом от Донбас, окупиран от Русия район в Източна Украйна, и е служил в руската армия.

Преди дни руското следствие съобщи за ареста на френски гражданин, обвинен, че е събирал разузнавателни сведения по военни въпроси. На този фон във Франция напоследък зачестиха необичайни инциденти, за някои от които властите подозират руска намеса. Сред тях беше и поругаването на мемориала на Холокоста в Париж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG