Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възможно най-голямата коалиция". Какво се разбра Зеленски с Макрон и Байдън в Париж


Украинският президент Володимир Зеленски се ръкува с френския държавен глава Еманюел Макрон в Париж, 7 юни 2024 г.
Украинският президент Володимир Зеленски се ръкува с френския държавен глава Еманюел Макрон в Париж, 7 юни 2024 г.

Франция е близо до създаването на коалиция от държави, която да осигурява военни инструктори за нуждите на украинската съпротива в отбраната ѝ от руските окупатори. Това стана ясно от изявление на френския президент Еманюел Макрон по време на съвместната му пресконференция с украинския му колега Володимир Зеленски след срещата им в Париж в петък вечерта.

Зеленски беше на двудневно посещение във френската столица по повод честванията на 80-годишнината от десанта в Нормандия. В петък той разговаря и с президента на САЩ Джо Байдън, който обяви предоставянето на нов пакет американска военна помощ на Украйна за 225 млн. долара. Преди това Зеленски държа реч пред парламента на Франция.

Визитата му в Париж става на фона на изявление на ЕК, че Украйна е изпълнила критериите, за да започне преговори за присъединяване в ЕС. Междувременно украинската армия получи разрешение от САЩ, Германия и други държави да използва тяхно оръжие за поразяване на цели на територията на Русия. Това провокира заплаха от руския президент Владимир Путин за "асиметричен отговор". Той каза, че Москва може да предаде далекобойно оръжие на страни в съседство до западни съюзници на Украйна.

Часове преди срещата между Макрон и Зеленски стана ясно, че освен военни инструктори, Франция ще предостави на Украйна и изтребители "Мираж 2000".

"Ще използваме следващите дни, за да финализираме възможно най-голямата коалиция за изпълнение на искането на Украйна [за предоставяне на военни инструктори]", каза Макрон в петък вечерта.

По думите му няколко от партньорите на Франция вече са се съгласили да участват в международната инициатива. Киев настоява Европа да увеличи военната подкрепа през последните седмици, след като Русия започна да печели позиции на бойното поле, особено в източния район на Харков в Украйна. Москва вече заяви, че западните военни инструктор ще бъдат "легитимна цел" за руските сили.

Макрон каза още, че Украйна трябва да започне преговори за приемане в ЕС до края на юни. Той настоява и за "необратим път" на Киев към членство в НАТО. Възможност, която Русия заявява, че няма да допусне.

По думите на френския президент страната му "продължава да подкрепя Украйна във всички области, включително на европейско ниво, като се стреми към ефективно стартиране на преговорите за членство до края на месеца".

"Ние сме за мир, според международното право, което позволява на хората, които са нападнати, да се защитават", каза Макрон в отговор на въпрос дали е време Париж да започне преговори с Москва.

Реакцията на Москва

Малко преди съвместната пресконференция на Макрон и Зеленски Владимир Путин заяви в Санкт Петербург, че Русия е "готова за преговори" при условия, че бъдат взети предвид "реалностите на днешния ден". Той очевидно има предвид признаване на незаконното анексиране от Русия на четири региона в Югоизточна Украйна и Крим.

Путин повтори тезата си, че лидерите на Украйна "са загубили своята легитимност", имайки предвид отлагането на изборите в страната. Петгодишният президентски мандат на Зеленски трябваше да приключи на 20 май, но той отложи вота заради военното положение в страната. Според украинската конституция Зеленски трябва да продължи да изпълнява задълженията си до избирането на нов държавен глава.

Владимир Путин по време на пленарната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург, 7 юни 2024 г.
Владимир Путин по време на пленарната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург, 7 юни 2024 г.

Зеленски отговори на Путин от Париж, като каза, че легитимността му се признава и определя от украинския народ. И добави, че легитимността на самия Путин "се признава само от другаря Путин".

Реакцията на Путин беше предшествана от изказване на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Той обвини Макрон, че усилва напрежението в Европа.

"Трябва да кажем, че г-н Макрон демонстрира абсолютна подкрепа за украинския режим и заявява, че Френската република е готова да участва пряко във военния конфликт", каза Песков пред руски новинарски агенции, цитиран от АФП.

Френският президент обяви "ново сътрудничество" с Киев, с "продажбата на Мираж 2000-5", като обучението на украинските пилоти във Франция ще започне това лято, с цел те да бъдат готови до края на годината. Той също така посочи, че Франция е предложила да обучи 4500 украински войници на своя територия.

По думите на френският държавен глава "да отидеш и да обучиш някого в Западната зона, която е свободна зона в Украйна, това не е агресия". Напрежението между Париж и Москва расте, откакто Макрон повдигна въпроса за изпращане на френски инструктори в Украйна и не изключи възможността за изпращане на френски войници там, отбелязва АФП.

Срещата с Байдън

По-рано в петък Зеленски разговаря с Байдън в Париж. По време на срещата им американският президент официално обяви новия пакет американската помощ за Украйна за 225 млн. долара. Тя съдържа боеприпаси за мобилната артилерийска ракетна система HIMARS, минометни системи и артилерийски снаряди.

"Вие не се преклонихте, изобщо не се поддадохте, вие продължавате да се борите по начин, който е просто забележителен", каза Байдън на украинския лидер в началото на срещата им в петък.

Украинският президент Володимир Зеленски и американският му колега Джо Байдън по време на срещата им в Париж, 7 юни 2024 г.
Украинският президент Володимир Зеленски и американският му колега Джо Байдън по време на срещата им в Париж, 7 юни 2024 г.

"Ние сме с вас, с нашия стратегически партньор. С начина, по който удържахте Харков, доказахте още веднъж, че народът на Украйна не може и никога няма да бъде завладян", добави той.

Байдън публично се извини на Зеленски за шестмесечното забавяне на Конгреса при одобряването на последния пакет от военна помощ за 61 млрд. долара, което позволи на Русия да напредне на бойното поле.

Байдън разговаря с украинския президент Володимир Зеленски в Париж, след като двамата присъстваха на чествания на годишнината от Десанта в Нормандия.

"Много е важно да останете с нас. Тази двупартийна подкрепа в Конгреса, много е важно това единство, САЩ, всички американски хора да останат с Украйна, както беше по време на Втората световна война. САЩ помогнаха да спасим човешки животи, да спасим Европа", отвърна Зеленски.

Срещата им беше първата лице в лице, откакто Зеленски посети Вашингтон през декември, когато двамата притиснаха републиканците да преодолеят съпротивата в своята партия за повече подкрепа за Украйна, припомня Ройтерс.

"Европа вече не е континент на мира"

Петъчните срещи на Зеленски в Париж започнаха с негово посещение във френския президент. Той изнесе реч пред депутатите, в която подчерта, че в Европа се води война и Русия няма да спре само до границите на неговата страна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори пред френския парламент, 7 юни 2024 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори пред френския парламент, 7 юни 2024 г.

"Живеем във време, когато Европа вече не е континент на мира, за съжаление", каза Зеленски. "Сега това е насочено срещу Украйна, но утре може да дойде ред на други страни, и вече ясно виждаме посоката на агресията - балтийските републики, Полша, Балканите."

Украинският президент отбеляза и руското присъствие в Африка, което по думите му е доказателство, че "руският режим не признава граници".

Зеленски допълни, че Путин се опитва "да отслаби" страни чрез продоволствена и енергийна несигурност. Той благодари на Франция за подкрепата и каза, че се надява скоро да види френски военни самолети в украинското небе.

Зеленски отдавна изразява разочарованието си от това колко време отнема на западните съюзници да вземат ключови решения за военната подкрепа за Украйна и действително да изпратят помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG