Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът поднови работа с критика от ГЕРБ към ПП-ДБ. Опозицията видя "разпад на държавността"


Росен Желязков открива първото заседание от есенната сесия на 49-ото Народно събрание, 1 септември 2023 г.
Росен Желязков открива първото заседание от есенната сесия на 49-ото Народно събрание, 1 септември 2023 г.

Лятната ваканция на депутатите приключи в петък, когато те се събраха на първото си заседание от есенната сесия на 49-ото Народно събрание. Заради ремонт на старата сграда на парламента, те се преместиха в бившия Партиен дом, ремонтиран по време на последния кабинет на Бойко Борисов.

Заседанието започна с обичайните декларации на партиите за новия сезон. Подкрепящите кабинета на Николай Денков ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС обърнаха внимание на приоритетите пред страната, свързани с евентуалното ѝ членство в Шенген и приемането на еврото. Опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и “Има такъв народ” (ИТН) отправи сходни послания за вредите от настоящата правителство.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова отдели време в декларацията си на критика към партньорите си в мнозинството от ПП-ДБ по линия на предприетите от кабинета кадрови промени.

Смените в ръководствата на Държавната консолидационна компания (ДКК) и Български спортен тотализатор (БСТ) вече станаха повод за заплаха от лидера на партията Бойко Борисов да изтегли подкрепата си за управленската “сглобка”.

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

“Поставили сме на заден план партийния интерес, но това не означава, че сме готови да приемаме безкритично всяко решение на правителството или на излъчилите го партии. Напротив, очакваме те също да оставят партийния си интерес на заден план”, каза Атанасова от трибуната.

Тя припомни основните цели на кабинета, свързани с Шенгенското пространство, еврото и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и призова фокусът на управляващите да се съсредоточи върху тях.

“Час по-скоро обществените усилия трябва да се насочат към позитивен дневен ред и част от това е да се опитаме да разберем различни гледни точки. Това изисква по-малко арогантност и чувство за непогрешимост”, добави Атанасова, обръщайки се към ПП-ДБ.

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов

Съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов декларира от своя страна, че с колегите му в ПП-ДБ ще работят по приоритетните законопроекти и призова предстоящите в края на октомври местни избори да на влияят на качеството на работа в парламента.

“Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, но това не трябва да се отрази на качеството на законодателния процес”, каза Атанасов, посочвайки като най-важни задачи през новия сезон на депутатите конституционните промени и приемането на бюджет за следващата година.

В кулоарите лидерът на ГЕРБ Борисов също посочи поправката на основния закон като приоритет за депутатите през есента. Той спомена и реформата на антикорупционната комисия.

ДПС, което не участва официално в управлението, но подкрепя законодателните приоритети на мнозинството, също определи конституционните промени като един от най-важните въпроси пред Народното събрание.

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ

“Време е за ново начало”, каза от трибуната лидерът на движението Мустафа Карадайъ, призовавайки и за спешно приемане на законодателството, свързано с присъединяването на България към Шенген и с реформата на антикорупционната комисия.

По думите му “обществото иска да сме част от европейския съюз и да живеем по неговите стандарти, това е отговорност на всички, но най-вече на мнозинството”.

Лидерът на проруската “Възраждане” Костадин Костадинов пък обвини управляващите, че действията им са довели до “разпад на държавността”. Вместо партийна декларация, той използва времето си от трибуната, за да призове за намеса на държавата в случай с българин в Гърция, заплашен от екстрадиция в САЩ.

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

По думите му става въпрос за Милан Димитров, който е заподозрян от американските власти, че нарушава санкциите, наложени срещу Русия. По казуса вече има постановено решение за екстрадиция и сега предстои окончателното решение на втора инстанция, разказа Костадинов.

“Сега питаме директно министрите и отговорът е, че не ги интересува... Това е симптом за разпад на държавността”, заключи Костадинов.

Най-дълга реч от трибуната произнесе председателката на БСП Корнелия Нинова, която на свой ред обвини управляващите в обслужване на задкулисието и лични интереси, правна немощ и отказ от реални действия в подкрепа на обществото.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

“Днес Бойко Борисов потвърди думите на БСП отпреди месеци, че правителството е на задкулисието и не е движено от европейската перспектива на страната, а от лични интереси”, каза тя, визирайки изказването на лидера на ГЕРБ, че убитият наскоро Алексей Петров е участвал под някаква форма в разговори за съставянето на кабинета.

По думите на председателя на групата на ИТН Тошко Йорданов пък “по-отвратително управление можеше да има само ако след падането на комунизма БКП и СДС се бяха прегърнали”.

Той разкритикува управляващото мнозинство и за преместването на парламента в сградата на бившия Партиен дом.

Тошко Йорданов
Тошко Йорданов
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG