Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов твърди, че Алексей Петров е участвал в разговори за кабинета. Денков отрича


Бойко Борисов по време на откриването на първото заседание от есенната сесия на Народното събрание в бившия Партиен дом, 1 септември.
Бойко Борисов по време на откриването на първото заседание от есенната сесия на Народното събрание в бившия Партиен дом, 1 септември.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза в петък, че убитият наскоро Алексей Петров е участвал в търсенето на варианти за съставяне на настоящото правителство на Николай Денков.

Петров беше убит на 16 август в столичния квартал "Драгалевци". Малко след това представители на предишното служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, както и на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", излязоха със сходни твърдения, че Петров е посредничил за съставянето на правителството на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с ГЕРБ.

От трите опозиционни партии използваха случая и за да обвинят съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и неговия баща във връзки с Петров.

"Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след петте поредни избори и поне за важната законодателна рамка", каза Борисов в кулоарите на бившия Партиен дом. Там се провежда първото парламентарно заседание от есенната сесия.

Той не даде подробности, като добави, че са правени срещи с участието на бившата барета. Целта им по негови думи е била двете формации в управлението да си имат "поне крехко доверие". Борисов отрече на разговорите, на които е присъствал, да е бил предлаган държавен пост на Петров, като не изключи възможността това да е ставало по друг начин.

Малко по-късно в пленарна зала премиерът Николай Денков отхвърли тези твърдения. "Аз съм участвал пряко във всички процеси, свързани с подготовката на законодателната програма, която в момента се изпълнява, управленската програма, която се изпълнява от правителството и никога в никой от тези процеси името на Алексей Петров изобщо не е споменавано, камо ли пък да се е появявал някъде", каза той.

"От мен предложение за пост не е получавал, по време на разговорите не, ако има нещо друго, това не е към мен въпрос", добави Денков.

Преди седмици Свободна Европа изпрати въпроси до ПП-ДБ и ГЕРБ, за да разбере дали иимето на Петров е замесено в съставянето на правителството, но не получи отговори.

Алексей Петров е бивша барета, бивш съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и университетски преподавател.

В последните години той рядко се изявяваше публично. Това се промени след инцидента с взрив до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев и преговорите за съставяне на правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG