Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС отхвърлиха ветото на Радев върху либерализацията на пазара на ток


Народните представители по време на заседание в сградата на новия парламент
Народните представители по време на заседание в сградата на новия парламент

Парламентът преодоля в петък ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, с които се въвежда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.

Това означава, че цените за домакинствата няма да бъдат фиксирани, както досега, а потребителите ще могат свободно да избират доставчика си на енергия и да договарят условията помежду си.

По-рано президентът Румен Радев наложи вето над измененията с мотива, че това ще доведе до "рязък скок на цените". Премиерът Николай Денков обаче отхвърли този аргумент, като каза, че няма риск от резки промени и цените на тока могат да се увеличат с малко – около 2%, но могат и да се намалят.

Сега ветото на Радев беше преодоляно с гласовете на "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и ДПС. Против гласуваха от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Това се случва, след като преди дни и енергийната комисия в парламента отхвърли ветото на Радев.

Либерализацията на енергийния пазар за битови потребители е едно от условията, които България трябва да изпълни по Плана за възстановяване и устойчивост. Отлагането ѝ беше едно от основните искания на енергетиците, които в продължение на седмици блокираха магистрала “Тракия” и други пътища в страната. Искането им отпадна преди подписването на споразумение с правителството.

Едно от измененията, които се предвиждат, е Националната електрическа компания да престане да бъде обществен доставчик от 1 юли 2024 г. и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

Регулираните цени за крайните битови потребители ще се прилагат до 31 декември 2025 г. След това за периода до 2026 г. е предвидена възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес.

Отпадането на квотите за задължително изкупуване на електрическа енергия от производители, ползващи местни първични енергийни източници, ще засегне най-вече тецовете, които генерират голяма част от приходите си по този начин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG