Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ремонт на ремонта". Парламентът уважи ветото на Румен Радев върху поправките в съдебния закон


Народното събрание
Народното събрание

Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Новината идва, след като в сряда ветото получи подкрепата и на правната комисия в парламента. Радев наложи вето върху тези промени на 12 февруари. В началото на месеца парламентът реши временно да върне пленума на ВСС. Той беше закрит в края на миналата година с промените в Конституцията, които мнозинството прие.

Връщането на пленума в четвъртък беше подкрепено само от един депутат, 51 бяха „против“, а 134 – „въздържал се“.

По време на дебатите в парламента се изказаха само представители на опозицията.

"Как и на кого му дойде наум да променяте чрез закон Конституцията. Има си ред за това нещо. Защо променяме току-що променената Конституция? Защо отново правим ремонт на ремонта?", каза Гроздан Караджов от "Има такъв народ".

В сряда представители на управляващото мнозинство казаха, че ще предложат нови текстове, които да не създават предпоставки за превратно тълкуване и за да може съдебната система да функционира без сътресения.

Закриването на пленума се случи с промените в Конституцията, които бяха предложени и гласувани от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС.

В началото на февруари същото мнозинство предложи поправки в НПК, с които пленумът се връща до избора на състав на новите два органа - Висш съдебен и Висш прокурорски съвет.

Освен това с поправките се връщаха временно и правомощията на главния прокурор и заместниците му, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът наложи вето върху промените на 12 февруари. Според него с тях правосъдната реформа се отлага за неопределено време.

Конституционните промени, обяснени в 90 секунди
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG