Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правната комисия в парламента уважи ветото на Румен Радев върху поправките в съдебния закон


Стою Стоев от ПП-ДБ.
Стою Стоев от ПП-ДБ.

Правната комисия на парламента уважи ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Новината идва, след като президентът Румен Радев наложи вето върху тези промени на 12 февруари, а "възскресяването" на пленума на ВСС беше направено на 1 февруари, след като този пленум беше закрит малко по-рано. Закриването стана с промени в Конституцията, които мнозинството на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС прие през декември 2023 г. В началото на февруари същото мнозинство предложи връщане на пленума на ВСС. Това се случи без много обяснения между първо и второ четене на поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). В основния закон сега пише, че на мястото на съдебния съвет има два отделни органа - Висш съдебен и Висш прокурорски съвет.


На заседанието на комисията в сряда Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) заяви, че неговата парламентарна група няма да подкрепи повторно приемане за промените. Стоев добави, че ще бъдат предложени текстове, които да не създават предпоставки за превратно тълкуване, за да може съдебната система да функционира без сътресения.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС каза, че се е бързало с приемането на Конституцията и добави, че още един месец е щял да бъде достатъчен, за да бъдат прегледани преходните и заключителните разпоредби. Чолаков добави, че му било казано, че заради политическа целесъобразност и приемането ни в Шенген трябва да бъдат гласувани бързо промените в основния закон.

Според източници на Mediapool, депутатите ще заличат Пленума на ВСС и ще въведат в закона новите съвета на прокурори и съдии, за да бъде спазена Конституцията.

В подкрепа на ветото и на идеята, че са необходими корекции на текстовете се изказаха още от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG