Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Повече не може да бъде водещ". Проруската "Възраждане" издигна Волгин от БНР за евродепутат


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и водещият на БНР Петър Волгин (вляво)
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и водещият на БНР Петър Волгин (вляво)

Петър Волгин от Българското национално радио (БНР) ще бъде кандидат за евродепутат от листите на проруската партия "Възраждане". Това стана ясно, след като във вторник партията представи номинациите си.

Генералният директор на радиото Милен Митев каза пред Свободна Европа, че Волгин "повече не може да бъде водещ в БНР, след като официално се е ангажирал политически".

Новината идва, след като миналата седмица регионалните структури на "Възраждане" номинираха Волгин, а той излезе в платен отпуск. Журналистът нееднократно е обвиняван от колеги и активисти в разпространяването на руска пропаганда в предаванията си в ефира на общественото радио.

"Възраждане", от своя страна, е партия, която защитава проруски позиции. Тя иска България да напусне НАТО и да ограничи интеграцията си в Европейския съюз (ЕС).

Във вторник стана ясно, че на изборите за Европейски парламент на 9 юни Волгин ще бъде втори в листата на партията след народния представител Станислав Стоянов.

"Тук няма никакъв конфликт на интереси", каза Петър Волгин за Свободна Европа.

БНР е обществено радио с държавна субсидия. Журналистите в него са задължени да спазват редакционните му стандарти и етичния му кодекс. Според тях те не могат да се включват в политиката, да водят кампания, да показват политическа подкрепа или да подкрепят конкретен кандидат в политическа кампания.

"Аз никога не съм правил това. В момента го правя... но аз вече не съм водещ", каза той.

В предаването на Волгин досега често гостуваше лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. През 2022 г. по време на негово гостуване водещият разпространи невярната информация, че българският кораб "Царевна", който към онзи момент се намира на пристанището в Мариупол, е завладян от Украйна.

Тогава Съветът за електронни медии (СЕМ) не санцкионира Волгин, но той беше наказан дисциплинарно от ръководството на радиото. През 2023 г. СЕМ съобщи, че е идентифицирал "усещане за пропагандни внушения" в предаването му.

В началото на годината Волгин записа и интервю с руската посланичка Елеонора Митрофанова. То обаче не беше излъчено, след като Програмният съвет на радиото препоръча това да не се прави.

След спирането му тогавашната ръководителка на Програмния съвет на радиото Даниела Късовска коментира, че в него е имало "директни заплахи към България".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG