Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Скоро ще стане ясно". Как БНР реагира на номинацията на Волгин за евродепутат от "Възраждане"


Петър Волгин присъства на протест на "Възраждане" срещу сформирането на правителството на Николай Денков, 6 юни 2023 г.
Петър Волгин присъства на протест на "Възраждане" срещу сформирането на правителството на Николай Денков, 6 юни 2023 г.

Водещият от Българското национално радио (БНР) Петър Волгин е номиниран за евродепутат от регионални организации на проруската националистическа партия "Възраждане". Още няма информация дали той е приел предложението, но вече е излязъл в платен отпуск. Това стана ясно от публикация в сайта на БНР.

Тази ситуация не е прецедент за обществената медия. Служители на радиото и друг път са участвали в политически кампании, но невинаги са излизали само в отпуск, а някои са напускали работа.

Номинирането на Волгин за евродепутат става факт на фона на множество критики към него, че използва ефира на БНР, за да разпространява проруска пропаганда. През 2022 г. той беше наказан дисциплинарно от радиото за разпространяване на невярна информация. През 2023 г. пък Съветът за електронни медии (СЕМ) съобщи, че е идентифицирал "усещане за пропагандни внушения" в предаването му "политически некоректно".

От БНР коментираха неофициално пред Свободна Европа, че за момента излизането на Волгин в отпуск е достатъчна мярка, тъй като той не е заявил дали ще приеме номинацията на "Възраждане" за евродепутат. Ако това се случи обаче, ръководството на националното радио ще обсъди отново ситуацията, за да вземе конкретно решение.

"Скоро ще стане ясно", каза Волгин пред Свободна Европа на въпрос дали ще приеме номинацията.

Пресцентърът на "Възраждане" също нито потвърди, нито отрече дали журналистът ще бъде включен в листите ѝ за европейските избори, насрочени заедно с парламентарния вот на 9 юни.

Крайната дата за номинациите за евродепутати на партията е 12 април, като се очаква листите да станат известни до края на същия месец.

"Срещу тоталитаризма на Брюксел изпращаме свободни и способни личности, пазители на истинските европейски, християнски ценности", написа Костадин Костадинов в своя Фейсбук профил след първата номинация на Волгин от структурата на партията във Варна. Впоследствие журналистът беше номиниран и от организацията на "Възраждане" в Перник.

Според редакционните стандарти на БНР журналистите не могат да се включват в политиката, да водят кампания, да показват политическа подкрепа или да подкрепят конкретен кандидат в политическа кампания.

Каква е била реакцията досега

Това не е първият случай, в който журналист на БНР е предложен от политическа партия по време на избори. На местните избори през октомври 2023 г. главният редактор на Радио Бургас Мариян Иванов влиза в листите на "Възраждане". Преди това обаче напуска радиото.

Тогава Иванов е избран за общински съветник. Сега той е номиниран в Бургас за кандидат за евродепутат на предстоящите избори. Негови колеги споделят, че политическите му пристрастия не са проличали в работата му до момента, в който той решава да напусне.

Подобен беше случаят и с бившия директор на новините в бТВ Антон Хекимян. Той беше кандидат за кмет на София от ГЕРБ-СДС на изборите през 2023 г. Преди изобщо номинацията му да бъде обявена обаче, той напусна поста си.

След като стана ясно, че е бил поканен да бъде кандидат за кмет, бТВ разпространи позиция, в която каза, че въвежда мерки с цел да "защити името и репутацията си".

Волгин все пак не е единственият служител на БНР, който си взима платен отпуск, за да участва на избори. През 2023 г. звукорежисьорът на БНР - Стара Загора Димитър Димитров излиза в отпуск, за да се кандидатира за общински съветник от местната коалиция "Алтернативата на гражданите (ВМРО)". Димитров обаче не е журналист.

Какво казва правилникът на БНР

Според редакционните стандарти на БНР в работата си журналистите не могат да са членове на политически партии и не трябва да показват пристрастията си. Освен това според етичния кодекс журналистите трябва да се въздържат и от разпространяване на възгледи на чужди държави.

Към момента не е ясно дали Волгин ще приеме номинацията на партията и дали ще стане неин член.

През последните месеци обаче БНР е критикувано, че допуска проруска пропаганда, когато той е в ефир. Негов чест гост е именно председателят на "Възраждане" Костадинов.

През 2022 г., когато Костадинов гостува в предаването на Волгин, водещият разпространява невярната информация, че българският кораб "Царевна", който към онзи момент се намира на пристанището в Мариупол, е завладян от Украйна. Тогава СЕМ не намери причина да санцкионира Волгин, но той беше наказан дисциплинарно от ръководството на радиото.

В началото на годината интервю на Волгин с руската посланичка Елеонора Митрофанова също привлече общественото внимание. То беше записано, но не беше излъчено, след като Програмният съвет на радиото препоръча това да не се прави.

"В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България", каза тогавашната ръководителка на Програмния съвет на радиото Даниела Късовска.

Ако Волгин бъде избран за евродепутат от "Възраждане", без да е напуснал БНР, това би провокирало нов казус. Според Закона за избиране на членове на Европейския парламент хората, които заемат държавни длъжности, могат да се върнат на заеманата от тях преди изборите позиция.

БНР е обществено радио с държавна субсидия. Евентуалното връщане на журналист обратно на работа, след като е заемал политическа позиция, би било в разрез с етичните стандарти на медията.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG