Връзки за достъпност

Извънредни новини

Районният съд в Пловдив върна делото за Дебора на прокуратурата заради нарушения


Обвиняемият за случай на насилие срещу Дебора Михайлова от Стара Загора Георги Георгиев.
Обвиняемият за случай на насилие срещу Дебора Михайлова от Стара Загора Георги Георгиев.

Районният съд в Пловдив върна делото за Дебора Михайлова, която беше пребита и обезобразена, на прокуратурата. Причината за решението на магистратите са процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт. Това каза адвокат Валетин Димитров, който защитава обвиняемия по случая Георги Георгиев, пише БТА.

През лятото на 2023 г. Дебора Михайлова беше пребита и обезобразена с макетен нож, а за това беше обвинен бившият ѝ приятел Георги Георгиев. По-рано ВКС реши делото да се гледа от съда в Пловдив, след като всички 17 районни съдии в Стара Загора, които можеха да гледат делото, си направиха отвод.

По думи на Димитров делото е върнато на държавното обвинение заради „неясноти относно механизма на извършване на деянието“.

Прокурорите по делото казаха, че в седемдневен срок предстои да решат дали да обжалват съдебното решение.

Адвокатът на Дебора Михайлова Симеон Даскалов каза, че тепърва ще бъде предявен и граждански иск срещу Георгиев, след като съдът реши, че той няма да се гледа заедно с наказателното производство.

Георгиев остава с мярка задържане под стража.

Бишият приятел на Дебора - Георги , който работеше като охранител в дискотека, е обвинен за причиняване на две средни телесни повреди, както и за закана за убийство и принуда.

Случаят от лятото на миналата година предизвика масови протести в цялата страна и доведе до поправки в Закона за домашното насилие. Чрез тях се увеличи кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, но само такава между "лица от мъжки и женски пол".

Преди това законът защитаваше само жертви, които са в брак или съжителство със своя насилник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG