Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мъж, задържан след протестите в руската република Башкортостан, е починал в ареста


Полиция за борба с безредиците в Баймак по време на демонстрациите, 17 януари
Полиция за борба с безредиците в Баймак по време на демонстрациите, 17 януари

Рифат Даутов, обвиняем по наказателното дело за масови безредици заради протестите в Башкортостан, е починал след задържане. Това съобщи неговата сестра Залия, пише OVD.info - медиен проект, който следи репресиите в Русия. Информацията е потвърдена и от адвоката на Даутов.

Новината идва, след като в средата на януари в Башкортостан, който се намира в южната част на руския Урал, се проведоха масови протести. Те бяха предизвикани от осъждането на опозиционер по обвинение в подбуждане на омраза, което той и неговите поддръжници отхвърлят. Протестите са една от най-масовите демонстрации в Русия от началото на войната ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

Според сестрата на Даутов той не е участвал в протестите, но е бил на място по време на провеждането им в град Уфа на 19 януари.

"В деня, когато хората се събираха пред телевизионната станция, той чакаше момиче и беше там, когато още нищо не беше започнало, за не повече от 15-20 минути", казва сестра му.

След това той е бил извикан в местния полицейски участък и му е издадено предупреждение, каквото по думи на сестра му „обикновено се издава за прекомерен шум“.

Няколко дни по-късно той е задържан от хора, които се представят за полицаи за борба с безредиците. Семейството му разбира за това, когато е извикано да разпознае тялото му. Подробности за смъртта му не са известни.

Протестите в Башкортостан

През януари хиляди взеха участие в едни от най-големите демонстрации в Русия от началото на инвазията ѝ в Украйна. Те се проведоха в град Баймак и град Уфа.

Причината за протеста беше арест на известния местен активист Фаил Алсинов. На 17 януари той беше осъден на 4 години затвор по обвинение в подбуждане на омраза. Присъдата е заради негова реч от април 2023 г. срещу плановете за експлоатация на природни ресурси в Башкортостан. Той е и противник на войната на Русия в Украйна.

Най-големите протести от началото на войната. Защо въстанаха в една руска република
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

По време на демонстрацията след сблъсъци с полицията и специалните части за борба с безредиците имаше ранени и арестувани. Участниците бяха разпръснати с палки, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ.

Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков омаловажи значението на протестите, като каза, че те не могат да бъдат определени като масови безредици или размирици.

Концерт в подкрепа на правителството

В петък вечерта, няколко дни след демонстрациите, в град Уфа се проведе двучасов концерт-митинг в подкрепа на ръководителя на република Башкортостан Радий Хабиров.

Според ръководителя на администрацията на Хабиров в него са участвали "повече от 50 хиляди жители на републиката".

"Има друг фронт - това е вътрешният фронт. Във всяко общество има хора, които по различни причини се опитват да го разцепят. Тук сме се събрали, за да кажем, че няма да дадем нашия Башкортостан“, каза Хабиров от сцената.

Същевременно в Telegram се появи видео на жена, предполагаем участник в митинга, която казва, че е била принудени да отиде и е била заплашена, че в противен случай би загубили работата си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG