Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Викаха от болка от сълзотворния газ". Какво разказва един от протестиращите в Башкортостан


Тежковъоръжени служители на реда бяха изпратени срещу демонстрантите
Тежковъоръжени служители на реда бяха изпратени срещу демонстрантите

Хиляди участници в най-големия бунт в рамките на Русия от началото на войната ѝв Украйна бяха разпръснати с палки, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ. Това се случи в далечната руска република Башкортостан (Башкирия) заради несправедлива присъда на опозиционер. Един от демонстрантите разказва.

Десетки хора бяха ранени, а други арестувани при сблъсъци с полицията и спецчасти за борба с безредиците в град Баймак в Башкортостан, който се намира в Урал. Подобни протести са изключителна рядкост в Русия, където всяка критика към властите може да бъде наказана със затвор.

Спонтанната демонстрацията на местните жители пред съда дойде, след като на 17 януари известният активист Фаил Алсинов беше осъден на 4 години затвор по обвинение в подбуждане на омраза. Присъдата е заради негова реч през април 2023 г. на митинг срещу плановете за експлоатация на природни ресурси в Башкортостан. Той е и противник на войната, която Русия води в Украйна.

Фаил Алсинов
Фаил Алсинов

Срещу част от протестиращите бяха образувани наказателни дела, включително по член за масови безредици и нападение над служители на реда, а шестима бяха арестувани за нарушаване на правилата за провеждане на митинги.

Ръководителят на Башкортостан Радий Хабиров нарече Алсинов и неговите съмишленици "по същество предатели", които уж "призовават за отделяне на Башкортостан от Русия и за партизанска война".

В същото време протестиращите и поддръжниците на Алсинов откровено заявяват, че делото срещу екоактивиста е "поръчано" от ръководителя на региона. Те смятат, че то е отмъщение за това, че той е повел протестиращи, които са попречили на Хабиров да разработи няколко находища на сода на свещен за местните хълм.

Най-големите протести от началото на войната. Защо въстанаха в една руска република
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

"С лице надолу по асфалта"

Шамил Абдулин - 58-годишен башкортостански активист от село Мраково разказа пред "Idel.Реалии" за случилото се на протеста и за възмущението, с което събралите се хора посрещнаха присъдата. Той потвърди, че силите за сигурност са замеряли протестиращите с гранати със сълзотворен газ и са ги биели с бухалки, а в града са пристигнали полицаи за борба с безредиците от други региони.

Той пристига в Баймак от друг град преди протеста пред съда. По това време интернет вече е напълно спрян. Всички кръстовища са блокирани от общински машини и коли на пътната полиция.

"Бяха се събрали много хора. Казват, че е имало около 10 000 души. Мисля, че със сигурност имаше поне 5000. Беше доста страшно. Цялото им [на органите на реда] оборудване, каски, палки - беше потискащо", каза още Абдулин.

Той допълни, че през целия ден над площада в близост до съда е летял квадрокоптер, който е извършвал наблюдение.

"Започнаха да се случват ужасни неща: хората бяха бити с бухалки и беше използван сълзотворен газ. Точно както през 80-те години на миналия век, когато гледахме такива кадри от други страни, от Запада", разказа демонстрантът.

Той си спомня, че е видял две момчета, които са били окървавени и посинени.

"Заради сълзотворния газ много хора да викаха от болка. След това полицията използва някакви гранати, очевидно газови гранати. Те се взривиха със силен тътен. Една такава падна точно до краката на един дядо. Той ми показа, че част от якето му е разкъсано", добави Абдулин.

Сблъсъците продължават много дълго - от 12 часа на обяд до 17 часа, като се разразяват на вълни. Първоначално пред съда имало около 120-150 служители на реда, които са имали намерение да направят коридор, през който Алсинов да бъде отведен с камион. Но в един момент станало ясно, че тези сили няма да са достатъчни да удържат толкова протестиращи.

"След това беше пуснат слух - очевидно чрез провокатори - че уж в половин час след полунощ ще има "предоговаряне" на присъдата след споразумение. Но се оказа, че са чакали подкрепления, за да отблъснат тълпата и да отведат Фаил", каза още Абдулин.

С подкрепленията униформените вече са 500-700, екипирани с палки и щитове.

По думите му, след като Алсинов е изведен от съда, а протестът потушен, хората са си тръгнали "с чувство на дълбока обида и потиснати". "Те казаха, че са били влачени с лице надолу по асфалта, че мнението им е било пренебрегнато", допълни Абдулин.

"Политическа поръчка"

Според него процесът се е провел в безпрецедентно ускорен режим и нито един аргумент на защитата не е приет. Затова смята делото за явно тенденциозно и политическа поръчка и именно от това местните са много разочаровани от властите.

Активистът не изключва, че те ще се опитат да потушат всякакви протести възможно най-бързо и да накажат както участниците, така и тези, които са говорили за тях.

Пред протеста полицаи отиват в дома му за да упражнят натиск върху него.

"Не ги пуснах, говорих с тях през оградата. Казаха ми: "Има материали за вас във връзка с ваши публикации, видеоклипове, призиви, които публикувате на личната си страница във "ВКонтакте", разказа още Абдулин.

Руската полиция съобщи, че започва разследване за "масови безредици" срещу участниците в неразрешената демонстрация. За такова обвинение се предвижда наказание до 15 години затвор.

Протестите в Башкористан съвпадат с началото на кампанията за президентските избори през март, на които Владимир Путин се очаква да спечели пети мандат и да си осигури власт до 2030 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG