Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всичко това са лъжи". Как Москва осъди руски учен на 12 години затвор без ясна причина


71-годишният професор и изследовател Валери Голубкин, който има над 130 публикувани труда и много руски държавни награди, е осъден на 12 години затвор за държавна измяна - обвинение, което той категорично отрича.
71-годишният професор и изследовател Валери Голубкин, който има над 130 публикувани труда и много руски държавни награди, е осъден на 12 години затвор за държавна измяна - обвинение, което той категорично отрича.

Уважаван руски учен получи тежка присъда в дело при закрити врата, без ясни доказателства за предполагаемото му престъпление. А то е "държавна измяна". Валери Голубкин е поредният такъв случай в Русия от началото на годината. Каква е неговата история?

Семейството на Валери Голубкин го вижда за първи път в съда в деня, в който той е признат за виновен за държавна измяна. Присъдата му е 12 години затвор.

Съпругата на Голубкин, Светлана Голубкина, носи тениска с надпис: "Валерий Николаевич! Ние сме с теб. Истината е на наша страна."

"Ние ще се борим за него. Това е цялата 1937 г. в Русия", каза тя пред журналисти след произнасянето на присъдата. Голубкина препраща към инсценираните дела за държавна измяна, изиграли ключова роля в Големия терор по времето на съветския диктатор Йосиф Сталин. "Съпругът ми няма да се предаде и няма да направи фалшиви признания. И ние също няма да се предадем."

Голубкина казва, че публичността е единствената надежда на семейството да осигури свободата на съпруга ѝ "преди да умре". "Само като проговорим!" - каза тя.

Голубкин е един от повече от 30 учени, които са обвинени в държавна измяна в Русия, откакто бившият агент на КГБ Владимир Путин дойде на власт преди над 20 години. Също така броят на делата за държавна измяна, образувани в страната като цяло, рязко нарасна от началото на тази година. През 2023 г. са заведени най-малко 21 дела, което е над пет пъти повече от броя им през същия период на предходната година.

През април опозиционният политик Владимир Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор, като по-голямата част от присъдата - 18 години - беше по обвинение в "държавна измяна". В много случаи обаче заподозрените са арестувани, съдени, осъдени и хвърлени в затвора при почти пълна секретност.

"Той няма да издържи"

След съдебен процес при закрити врата Московският градски съд постанови на 26 юни, че 71-годишният професор по аерохидродинамика е споделил секретна информация за хиперзвукови самолети с колеги от страни от Европейския съюз (ЕС). Това е станало в рамките на съвместен проект за разработване на граждански пътнически самолет, който да лети със свръхзвукова скорост. Проектът е започнал през 2014 г.

Голубкин отрича обвиненията, като твърди, че не е имал достъп до секретни материали, не е участвал в събирането на информацията, която е била споделена по време на проекта, и всички споделени материали са били проверени и разрешени от руските служби за сигурност.

Неговият ръководител в Централния аерохидродинамичен институт (ЦАИ) към Московския институт по физика и технологии (МИФТ) Анатолий Губанов също е арестуван във връзка със случая.

По думите на Мария Ейсмонт, адвокатка на Голубкин, 12-годишната присъда е минимумът, който съдия Виталий Белицки може да наложи на клиента ѝ, след като през април правителството увеличи максималното наказание за държавна измяна на 25 години.

Съдът реши да бъде приспаднато от присъдата му времето, което вече е прекарал в предварителния арест - над две години.

Валери Голубкин има голямо семейство: четири деца и девет внуци.
Валери Голубкин има голямо семейство: четири деца и девет внуци.

"Но в действителност той няма да издържи 12 години в затвор със строг режим", казва дъщерята на Голубкин, Людмила, пред Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Той е на 71 години, с рак в ремисия
Людмила Голубкина

"Той е на 71 години, с рак в ремисия. Прекарал е повече от две години в следствения арест, където проблемите с очите му са се влошили дотолкова, че сега се нуждае от операция. Никой там не го е лекувал", добавя тя.

"Никакви държавни тайни"

Въпросният научен проект HEXAFLY-INT е започнат през 2014 г. Той е подробно описан на уебсайта на ЦАИ, където е бил тема на над десет прессъобщения. Това е международно усилие за "летателно изпитание на експериментално превозно средство, което се движи със свръхзвукова скорост, за да се провери потенциалът му за висока аеродинамична ефективност по време на свободен полет, като същевременно се гарантира голям вътрешен обем", според уебсайта на ЕС.

Блокът е осигурил 5 млн. евро (5,5 млн. долара) от бюджета на проекта, възлизащ на близо 12 млн. евро (13 млн. долара). Проектът се координира от Европейската космическа агенция. Той приключва дейността си през септември 2019 г.

"Проектът проучваше създаването на граждански самолет на базата на водородно гориво", каза Людмила Голубкина, като добави, че такъв самолет на теория би могъл да лети между Токио и Брюксел за около два часа.

Участието на Русия в начинанието е одобрено от множество правителствени агенции, включително от руското Министерство на промишлеността и търговията.

Голубкин е уважаван професор и изследовател с повече от 130 научни публикации и множество държавни отличия. Той беше арестуван и обвинен в държавна измяна през април 2021 г.

"Баща ми не е събирал информация за докладите на [ЦАИ]", продължава Голубкина. "Той само помагаше. Присъедини се към работата по проекта през 2018 г., когато неговият шеф Губанов го помоли да помогне за редактирането и оформянето на докладите за работата, която изследователите на ЦАИ трябваше да извършат по договора."

Голубкин никога не е имал разрешение за работа с класифицирани документи.

Данните от проекта и резултатите от него бяха открито достъпни от самото начало
Валери Голубкин

"От следствения арест той пише: "В нито едно от действията ми нямаше нищо престъпно, тъй като данните от проекта и резултатите от него бяха открито достъпни от самото начало и предназначени за общо ползване от всички партньори в проекта", казва Голубкина.

Колегите на учения от ЦАИ казаха пред RFE/RL, че според тях Голубкин не е извършил нищо нередно.

Валери Голубкин
Валери Голубкин

"Всичко това са лъжи", каза един от колегите, който помоли да не бъде идентифициран поради страх от последствия за изказването си. "От една страна, той е бил подложен на натиск да участва в проекта. Властите проверяваха за какъв самолет става въпрос и дали трябва да участваме. В крайна сметка те дадоха зелена светлина".

Ученият добави, че всички доклади - "буквално всяка страница" - са били проверени от руските служби за сигурност и "не са открити никакви държавни тайни". "Ето защо беше разрешено те да бъдат изпратени", каза той.

Също така изказа предположение, че делото срещу Голубьов може да е плод на конкуренцията на ЦАИ с руската космическа агенция Роскосмос.

"Институтът и Роскосмос са преки конкуренти - и делото е започнало през 2021 г., когато ръководител на Роскосмос е бил Дмитрий Рогозин", каза колегата на осъдения. Рогозин е обвиняван в корупция по време на мандата си и е уволнен от Путин през юли 2022 г. "Кой има полза от обвързването на конкурент за големи държавни поръчки и бюджетно финансиране?", добави колегата на Голубкин.

Светлана Голубкина каза, че компютърът на съпруга ѝ с всичките му изследвания върху хиперзвуковите полети е бил конфискуван при първоначалния обиск в дома му през 2020 г.

"Откъде се вземат тези дела?"

Друг колега, който също помоли името му да не се споменава, каза, че делото е заведено единствено защото държавните следователи "нямат достатъчно решетки за пагоните си".

"Самите те признават, че шефовете им изискват дела въз основа на конкретни членове [от Наказателния кодекс]", каза вторият колега. "В противен случай няма да има бонуси или повишения. А откъде се вземат тези дела? Трябва просто да си ги измислят."

Точното естество на обвиненията срещу Голубкин остава неизвестно, тъй като съдебното производство е проведено при закрити врата, а досиетата са засекретени. На адвокатите на Голубкин е забранено да обсъждат делото в детайли, но Ейсмонт каза, че във файловете не се споменава "за секретни материали, до които Голубкин така или иначе не е имал достъп".

Главният следовател, прокурорът и съдията по делото на Голубкин не за първи път дават присъди с политически оттенък.

Следователят Антон Чабан съставя делата за държавна измяна срещу няколко видни учени, сред които ракетният учен Виктор Кудрявцев и Роман Ковальов.

Прокурор Гюлчехра Ибрахимова участва в съдебното преследване през 2010 г. срещу петролния магнат Михаил Ходорковски, който по това време вече е в затвора, след като през 2005 г. е осъден на 9 години за данъчни престъпления. Съдебното преследване на Ходорковски се възприема като отмъщение за неговата политическа дейност.

Съдия Белицки беше един от съдиите по делото Кара-Мурза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG