Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия извика посланика на България и му връчи протест заради изгонените свещеници


Българският посланик в Москва Атанас Кръстин.
Българският посланик в Москва Атанас Кръстин.

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин е извикан в понеделник следобед в руското министерство на външните работи, съобщи БНР. Там му е заявен решителен протест във връзка с експулсирането от България на трима руски свещеници.

Единият от тях е предстоятелят на руската църква архимандрит Васиан, другите двама са с беларуско гражданство. Те бяха изгонени от България преди седмица с обвинението, че са заплаха за националната сигурност.

Според ведомството изгонването им е станало "под измислен предлог и кощунствена и оскърбителна форма".

Действията на българските власти се определят като "антируска провокация, която ще има неприятни последици най-вече за нейните инициатори".

Свещениците от руската църква бяха изгонени седмица след като архимандрит Васиан беше обвинен в шпионаж и обявен за персона нон грата от Северна Македония. След изгонването Москва обвини София в "богохулство", а руската посланичка в България Елеонора Митрофанова каза, че българският посланик в Русия ще бъде привикан във връзка със случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG