Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кадри на кабинета "Петков", бивш депутат и партиен лидер. Денков назначи нови областни управители


Премиерът Николай Денков в началото на заседанието на правителството в четвъртък
Премиерът Николай Денков в началото на заседанието на правителството в четвъртък

Правителството назначи първите шестима нови областни управители, съобщи пресцентърът му в четвъртък. Това се случи месец след като всички назначени от служебния кабинет областни управители подадоха оставки заради “разминаване в политическите разбирания” с Министерския съвет на Николай Денков.

В четвъртък кабинетът назначи областни управители на София-град, Пловдив, Ловеч, Плевен, Добрич и Силистра. В съобщението на правителствения пресцентър се посочва, че те са избрани с “консенсус между двете парламентарни групи, които подкрепят правителството” - ГЕРБ и “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ).

“По-добре е малко по-бавно да направим съответните избори, но те да бъдат в резултат на консенсус между коалициите, които подкрепят правителството”, е цитиран да казва премиерът Николай Денков. “След като процесът вече се „отпуши“, очакваме през следващите дни да имаме готовност и за останалите областни управители”, добави той.

Сред новите областни управители има такива, заемали същите длъжности при управлението на кабинета на Кирил Петков, бивш депутат и партиен лидер.

Кои са новите областни управители

За областен управител на област на София-град е назначена Вяра Тодева. В разпространената от пресцентъра на правителството биографична справка се посочва, че тя е изпълнявала временно същата длъжност в периода юни-август 2022 г., а от септември 2021 г. е била заместник-областен управител. Сайтът “Булевард България” пише, че тя е заемала постове в държавната администрация от 2006 г.

Тодева е магистър е по право и по маркетинг и мениджмънт и е преминала следдипломна квалификация по бизнес и финанси в The Collage of North West – London.

За областен управител на Пловдив е назначен Илия Зюмбилев. Той е председател на партия БЗНС, която се присъедини към коалицията ПП–ДБ за изборите на 2 април. В биографичната му справка се посочва, че по професия е електроинженер и е бил хоноруван преподавател в пловдивския филиал на Техническия университет. Той има докторска степен по материалознание и е специализирал в университета ENSAM в Париж, Франция.

За областен управител на Ловеч е назначен Виктор Стойчев. Той е изпълнявал същата длъжност от януари до август 2022 г., по времето на правителството на Кирил Петков. Бил е и кандидат за депутат от ПП-ДБ. Във визитката му се посочва, че е работил в териториалната дирекция на НАП в Ловеч. Той е магистър по икономика на индустрията.

Виолета Иеремиева е назначена за областен управител на Плевен. Тя е била зам.-областен управител на областта от януари до август 2022 г. Завършила е “Българска филология” във Великотърновския университет. Във визитката ѝ пише, че е защитавала правата на хората с увреждания.

За областен управител на Добрич е назначена Йорданка Костадинова. Тя е била депутат в 47-ото и 48-ото Народно събрание от “Продължаваме промяната”. Има дългогодишен опит като фармацевт. Завършила е “Фармация” в Медицинския университет във Варна, както и магистратура по здравен мениджмънт и медико-социални грижи.

Минчо Йорданов е назначен за областен управител на Силистра. В периода от май 2021 г. до август 2022 г. е бил заместник-областен управител на областта. Във визитката му се посочва, че е работил в системата на МВР и ДАНС. Бил е директор на основно училище. Висшето си образование е завършил във Великотърновския университет.

До избора на нови областни управители се стигна, след като всички назначени от служебния кабинет на Гълъб Донев представители на правителството в областите се оттеглиха. Това се случи в първите дни след встъпването в длъжност на правителството на Николай Денков, а като аргумент те посочиха несъгласие с “идеологията и морала” на новите управляващи.

Правителството тогава каза, че “акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт”. Кабинетът добави тогава, че постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно.

Назначеното от Румен Радев служебно правителство от своя страна смени при встъпването си в длъжност почти всички областни управители, избрани от кабинета на Кирил Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG